"Avem nevoie de o schimbare: Germania impune masurile de austeritate pentru ca ea vrea sa recupereze fondurile pe care le-a imprumutat. Ea trateaza celelalte tari ca pe supusii sai, nu ca pe membrii unei echipe", se indigneaza Daniel Correa, un spaniol in varsta de 33 de ani, care coordoneaza filiala din Madrid a platformei de organizatii cetatenesti europene, Citizens for Europe.

Aceasta parere o au mai multi cetateni din sudul Europei, afectata grav de recesiune si reduceri bugetare de proportii istorice.

"Rebeliunea Electorala"

Ecoul acestor cetateni nemultumiti a ajuns pana in Germania, unde aproape 50 de alegatori, reuniti prin intermediul platformei online "Rebeliunea Electorala", au decis sa puna in urne un buletin de vot, ales simbolic de catre alegatori din alte state. Daniel Correa este unul din ei.

"Ei doresc sa aiba un cuvant de spus la aceste alegeri, deoarece se simt afectati de deciziile luate in Germania, dar au o influenta foarte redusa asupra acestor policici", explica Berlin Filip Nohe, membru al grupului "Egality Berlin", care a propus aceasta initiativa.

Aflata sub asistenta internationala, dupa salvarea sa in 2011, Portugalia a aplicat un regim de austeritate, examinat cu regularitate de troica creditorilor (UE, FMI, BCE). Totusi, unii acuza Germania, pe care o considera responsabila de aceasta situatie.

Astfel, spoturile radiofonice folosesc accentul german pentru a imita atitudinea austera a cancelarului Angela Merkel, care a vizitat Lisabona in noiembrie 2012, cand numerosi manifestanti au intalnit-o cu pancarte si caricaturi dure.

Grecia, care beneficiaza de un prim plan de ajutor, incepand din 2010, a fost afectata saptamana aceasta de o miscare sociala, reinceputa dupa ce Guvernul, sub presiunea troicii creditorilor internationali, a anuntat un plan de restructurare a sectorului public.

In opinia lui Yannis Panagopoulos, presedintele confederatiei lucratorilor greci (GSEE), cel mai mare sindicat din sectorul privat, victoria cancelarului Angela Merkel va insemna "perpetuarea impasului politicii de austeritate in Europa, mai ales in tarile din sud, incetinirea ritmului de productie si un viitor incert privind iesirea din criza."

Spre deosebire de Portugalia si Grecia, planul de salvare de care beneficiaza Spania se limiteaza la sistemul sau bancar, fara a plasa economia sub asistenta internationala.

Coruptie in mod repetat

Indignati de scandalurile de coruptie repetate, dezamagiti de cele doua partide principale, conservator si socialist, spaniolii isi indreapta mania, in special, spre liderii lor. Insa, si in acest caz, reputatia Germaniei are de suferit.

Clasandu-se dupa presedintele american Barack Obama, in topul celor mai apreciati lideri mondiali in iunie 2009, Angela Merkel a pierdut mult din popularitate in acest an, ocupand locul 10 din 13, exact inaintea presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui barometru realizat de institutul de cercetare Elcano.

Desi se afla in cea mai grava recesiune din istoria sa, Italia nu a avut nevoie de un plan de salvare european. La fel ca si in Spania, dezbaterea publica din Italia este axata pe politica interna, nu pe viitoarele alegeri din Germania. Totusi, in ziarul de stanga La Repubblica, jurnalistul Maurizio Ricci isi exprima nelinistea in legatura cu o posibila victorie a cancelarului Angela Merkel, fapt ce "ar insemna o austeritate generala, neincredere fata de Europa si apararea intereselor nationale".

Chiar daca victoria lui Merkel pare una sigura, unii cetateni din sudul Europei prefera sa spere la o reechilibrare a fortelor politice. Mai ales ca fata de aparenta scadere a influentei liberalilor, actualii parteneri ai cancelarului german, social-democratii par sa se pregateasca de o eventuala guvernare cu aceasta.

Deputatul european portughez Nuno Melo, din partidul de dreapta CDS-PP, spera totusi "ca dupa alegeri, pozitiile germane vor fi orientate spre politica pentru ocuparea fortei de munca si dezvoltare (...), teme care nu sunt abordate in actualul discurs politic german, deoarece nu sunt apreciate din punct de vedere electoral".