In cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Elvetia trebuie sa inceapa imediat sa lucreze la dezvoltarea unor standarde globale pentru schimbul de date, se arata in raportul realizat de un grup de profesori si oficiali guvernamentali numit de Ministerul elvetian de Finante.

Elvetia incearca sa scape de reputatia de paradis fiscal, creata prin atragerea din strainatate a unor active de 2.200 de miliarde de dolari, din partea unor clienti bogati.

Statul elvetian este presat de Uniunea Europeana sa se alature unui sistem de schimb automat de informatii legate de conturile bancare. Acceptarea ar pune capat traditiei secretului bancar din Elvetia, guvernul de la Berna incercand sa rezolve si o investigatie declansata de Departamentul american de Justitie impotriva a 14 companii financiare, intre care Credit Suisse Group si Julius Baer Group, care ar fi ajutat americani sa eludeze fiscul.

Guvernul elvetian va organiza "discutii detaliate" pe tema recomandarilor comisiei, pana in septembrie, a declarat ministrul de Finante Eveline Widmer-Schlumpf.

Intre membrii comisiei se afla Jean-Pierre Danthine, vicepresedinte al Bancii Nationale Elvetiene, si Urs Zulauf, director adjunct al autoritatii de supraveghere a pietei financiare, Finma.

Comisia Europeana a propus, pe 12 iunie, ca dividendele, castigurile de capital si alte forme de venituri financiare sa faca obiectul schimburilor automate de date intre autoritatile fiscale, incepand din 2015. Autoritatile de la Bruxelles vor sa combine aceste noi propuneri cu actualele eforturi de actualizare a schimburilor de date fiscale aplicate dobanzilor conturilor de economii.

Daca propunerile vor fi aprobate de statele membre va rezulta modificarea reglementarilor fiscale in statele membre, astfel incat evaziunea va deveni mai dificila, a declarat comisarul pentru fiscalitate, Algirdas Semeta. Acesta se va intalni cu luni, la Berna, cu ministrul elvetian de Finante.