"Exista un acord de principiu asupra noilor sanctiuni. O decizie finala va fi luata luni, prin procedura scrisa", a declarat pentru AFP un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.

Presedintii in exercitiu ai Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si Consiliului European, Herman Van Rompuy, "ii vor informa pe sefii de stat si de guvern intr-o scrisoare trimisa in cursul acestei seri (vineri)", a precizat sursa citata. 

Ambasadorii "au aprobat vineri un ansamblu de masuri restrictive aditionale in raport cu situatia din Ucraina", a anuntat o alta sursa diplomatica europeana. 

"Pachetul cuprinde masuri consolidate vizand accesul la pietele de capital, apararea, bunurile cu dublu uz civil si militar si tehnologiile sensibile, dar si o noua lista cu persoane ce vor fi adaugate pe lista cu sanctiuni tintite (inghetarea averilor, interdictii de viza", a precizat aceasta sursa. 

Textul va fi finalizat la sfarsitul saptamanii, iar o procedura scrisa de adoptare va fi anuntata luni dimineata.

Dupa ce vor fi adoptate oficial, aceste noi masuri vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE, fapt ce va permite intrarea lor in vigoare, probabil de marti, potrivit aceleiasi surse. 

"Aceasta este dovada ca guvernele din cadrul UE sunt pregatite sa faca ceea ce trebuie pentru a-i arata Rusiei consecintele sanctiunilor sale", a apreciat o a treia sursa diplomatica.

Rusia avertizeaza ca va reactiona

Rusia a avertizat sambata ca va reactiona in cazul unor noi sanctiuni economice ale Uniunii Europene.

"Daca sanctiunile de pe noua lista a Uniunii Europene devin efective, va fi fara indoiala o reactie din partea noastra", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe. 

Moscova a criticat faptul ca UE ia o decizie de principiu cu privire la noi sanctiuni - care urmeaza sa fie aprobate oficial de luni - in timp ce vineri, la Minsk, s-a anuntat un armistitiu intre trupele de la Kiev si separatistii prorusi. 

"Uniunea Europeana (...) trimite in fapt un semn de sustinere directa celor care sustin razboiul la Kiev, care nu sunt multumiti de intalnirea de la Minsk", continua ministerul.  "In loc sa caute febril mijloace pentru a prejudicia economia propriilor sai membri si a Rusiei, Uniunea Europeana ar face mai bine sa sustina renasterea economica a regiunii Donbas", conchide textul, referindu-se la regiunea din estul separatist al Ucrainei.