"Politica de sanctiuni dusa de Occident, adica de noi, o consecinta necesara a ceea ce face Rusia, ne provoaca mai mult rau noua decat Rusiei. In politica, asta se numeste sa te impusti singur in picior", a afirmat Orban intr-un interviu acordat la un post de radio.

Remarcile sale au fost facute la o zi dupa ce omologul sau slovac Robert Fico a criticat sanctiunile ca fiind "absurde", afirmand ca vor pune in pericol cresterea economica din Uniunea Europeana. De asemenea, Finlanda intentioneaza sa ceara daune UE, daca economia tarii va avea de suferit din cauza sanctiunilor impotriva Rusiei.

Ungaria depinde in mare masura de importurile de energie din Rusia si la inceputul acestui an autoritatile de la Budapesta au convenit cu compania Rosatom sa extinda singura centrala nucleara din Ungaria, intr-un proiect de 10 miliarde de euro.

Rusia este si cel mai mare partener comercial al Ungariei din afara UE, cu exporturi de 2,55 de miliarde de euro in aceasta tara, in 2013. "UE nu trebuie doar sa despagubeasca intr-un fel producatorii, fie ei polonezi, slovaci, ungari sau greci, care suporta pierderi, dar intreaga politica a sanctiunilor trebuie regandita", a spus Orban.

Orban isi manifestase deja opozitia fata de sanctiunile impotriva Rusiei, de teama ca acestea vor afecta economia Ungariei. Vineri, el a spus ca va cauta solutii pentru a facilita o regandire a masurilor.

"Vom face tot posibilul, fireste ca suntem constienti de influenta Ungariei, astfel ca posibilitatile de a face acest lucru sunt clare, dar caut parteneri pentru a schimba politica UE privind sanctiunile, care nu au fost gandite suficient", a aratat premierul ungar.

Economia Ungariei a avansat in cel mai alert ritm din ultimii opt ani in trimestrul al doilea, cu 3,9% fata de anul trecut, pe fondul unei cresteri importante a productiei de automobile. In comparatie cu primul trimestru al acestui an, PIB-ul Ungariei a crescut cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat.

Potrivit datelor Eurostat, intregul continent a raportat rezultate economice slabe, pentru al doilea trimestru, cu Germania pe scadere, Franta in stagnare si Italia din nou in recesiune. Economia Romaniei a scazut cel mai mult din UE – 1%, si a reintrat in recesiune tehnica.