"Situatia din Europa implica riscuri semnificative pentru sistemul financiar si economia SUA si trebuie monitorizata indeaproape", a afirmat Bernanke in fata comisiei economice a Congresului american.

El a adaugat ca Fed ramane pregatita, ca de obicei, sa intervina pentru protejarea sistemului financiar si economiei, daca tensiunile financiare vor escalada.

Bernanke a avertizat totodata congresmenii ca o inasprire severa a politicii bugetare, la inceputul anului viitor, prevazuta in legislatia actuala, reprezinta o amenintare semnificativa la adresa redresarii.

Seful Fed nu a mentionat posibilitatea unor noi masuri de stimulare economica, spre deosebire de Janet Yellen, vicepresedinte al Fed, care a sustinut miercuri ca economia americana ramane vulnerabila la factorii negativi si ar putea avea nevoie de sprijin suplimentar.

Pe de alta parte, Biroul pentru Buget din Congresul SUA a avertizat ca datoria publica raportata la PIB ar putea ajunge in Statele Unite la 93% in 10 ani si ar atinge 200% in 2037, de la 73% cat reprezinta in prezent. Spre comparatie, Grecia avea anul trecut o indatorare raportata la PIB de 165%.

Actualele politici includ, printre altele, prelungirea scutirilor de taxe decise in timpul mandatului de presedinte al lui George W. Bush, precum si mentinerea cheltuielilor programului Medicare.

Anul trecut, Biroul pentru Buget estima o indatorare de 100% in 2021. Reducerea estimarii privind indatorarea are la baza, in principal, adoptarea legii pentru controlul bugetului in vara anului trecut, care prevede economii de peste 2.000 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu.

Daca in 2010, organizatia din Congres estima ca SUA vor atinge nivelul record de indatorare de 109% din PIB in 2025, in prezent se asteapta ca acest prag sa fie inregistrat doar un an mai tarziu, potrivit CNBC, preluat de Mediafax.

Politica actuala urmata de Congres este diferita de legislatia aflata in prezent in vigoare, noteaza CNBC. Potrivit legilor actuale, anul urmator vor fi activate masuri vizand scutiri de taxe si reduceri de cheltuieli.

Situatia datoriilor se va imbunatati, insa economia va intra probabil in recesiune din cauza acestor masuri, avertizeaza Biroul pentru Buget.

Politica actuala, in interpretarea comisiei, presupune ca legislativul SUA va gasi o modalitate de a evita aceasta situatie, urmand sa continue pe o traiectorie similara celei actuale.

Estimarea unei indatorari de 200% din PIB pentru 2037 nu este, insa, cea mai pesimista a Biroului pentru Buget, care avertizeaza ca SUA ar putea ajunge chair la 250% din PIB inca din 2035, potrivit CNBC.

Infiintat in 1974, Biroul pentru Buget furnizeaza analize economice pentru a sustine procesul de adoptare a bugetului in Congresul SUA.