Câștigurile vin după ce creşterea valorii acţiunilor companiilor de tehnologie din SUA a compensat efectele negative provocate de pandemia de COVID-19, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.160 miliarde de dolari.

Fondul are participaţii în aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, deţinând 1,5% din toate acţiunile listate. De asemenea, Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare.

"Pieţele financiare sunt încă influenţate de incertitudinile legate de pandemie. Fără să ţină seama de aceste evoluţii, pieţele s-au redresat bine, în special datorită performanţei solide a companiilor de tehnologie din SUA", a afirmat directorul general al Fondului, Nicolai Tangen.

În prezent, valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 217.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia. Portofoliul general a înregistrat un randament pozitiv de 4,3% în trimestrul trei din 2020.

Datele vin după ce Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a pierdut peste 21 de miliarde de dolari în primul semestru, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Guvernul norvegian urmează să scoată în acest an sume record din fondul suveran şi va continua să injecteze stimulente istorice în 2021, pentru a contracara recesiunea severă declanşată de criza provocată de pandemie.

Guvernul de la Oslo a propus să retragă 404 miliarde de coroane (43 miliarde de dolari) din fondul suveran în acest an şi 313,4 miliarde de coroane (33,56 miliarde de dolari) în 2021, potrivit unor reguli care permit retrageri suplimentare în perioade economice dificile. În aceste condiţii, aşa-numitul deficit structural fără veniturile din petrol va urca până la 3,9% din valoarea fondului suveran, comparativ cu 2,9% în 2019. Până în 2021, deficitul structural fără veniturile din petrol ar urma să scadă la 3% din valoarea aşteptată a fondului suveran.

Conform prognozelor Guvernului de la Oslo, Produsul Intern Brut, excluzând industria petrolieră, se va contracta cu 3,1% în 2020, mai puţin decât contracţia de 4% preconizată în luna mai, urmând să înregistreze un avans de 4,4% în 2021.

Norvegia se confruntă cu o recesiune mai blândă decât restul Europei. Unul dintre motive este şi fondul suveran de investiţii, care permite Guvernului să introducă stimulente record fără a accesa pieţele financiare.