In ultima luna, actiunile Arabtec – una dintre companiile care a construit Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume,  s-au prabusit cu 50%, scrie Bloomberg.

Banca centrala din Emiratele Arabe Unite a atras atentia recent ca piata imobiliara este supraincalzita, ceea ce a determinat o contractie cu mai mult de 19% a indexului bursei din Dubai, intr-o singura luna. Potrivit Bloomberg, cele mai mai mari companii listate pe bursa sunt cele de constructii.

Arabtec a infirmat, pe site-ul bursei, ca ar fi concediat mii de angajati. Compania a dat afara doar “un numar limitat” de salariati, dupa plecarea directorului general Hasan Ismaik, pentru cresterea productivitatii si reducerea cheltuielilor, a anuntat managementul firmei.


Piata imobiliara din Dubai a crescut cu peste 30%, intr-un an, si cu aproape 10%, in primul trimestru din 2014

“Piata nu a putut rezista furtunii in care a atras-o Arabtec. La acest nivel se vad oportunitatile bune, dar se pare ca nu toti jucatorii sunt de aceeasi parere”, a spus Montasser Khelifi, senior manager la Quantum Investment Bank Ltd. din Dubai, acesta sustinad ca prabusirea era oarecum asteptata dupa cresterea brusca din ultimii ani.

Analistii au atras atentia in ultima perioada ca actiunile bursei din Dubai au explodat, pe fondul cresterii masive a preturilor proprietatilor, dar si ca urmare a celui mai rapid avans economic din 2007 incoace si ca va urma o perioada de asezare a pietei si de scaderi. FMI se astepta ca economia Dubaiului sa creasca cu 5,1% in acest an.

Arabtec a fost infiintata in 1975, iar din 2005 este litata la bursa din Dubai si este una dintre companiile care au construit cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa. Dezvoltatorul imobiliar a mai castigat o serie de licitatii pentru proiecte finantata de stat, inclusiv un terminal al Aeroportului din Abu Dhabi, dar si o ramura a muzeului Louvre din Paris. Compania are mai multi de 40.000 de angajati, potrivit site-ul oficial.