În aceste condiții, vaccinul ar fi fost accesibil doar pentru uzul exclusiv al SUA, informează luni dpa, preluată de Agerpres.

Citând surse din guvernul german, Welt am Sonntag a informat duminica aceasta că preşedintele american Donald Trump a abordat cercetători ai companiei farmaceutice germane CureVac, cu sediul în Tuebingen, şi a încercat să-i atragă să lucreze pentru SUA.

"Cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea de medicamente şi vaccinuri, în colaborări pe plan global. Nu le putem permite altora să achiziţioneze în mod exclusiv rezultatele cercetărilor lor", a declarat ministrul german de externe Heiko Mass pentru grupul media Funke, luni. "Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt", a subliniat Maas.

Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a recunoscut aceste informaţii. "Pot doar să spun că am auzit de câteva ori astăzi de la membri ai guvernului că aceasta este adevărat şi că noi vom discuta despre asta mâine, în cadrul echipei de criză (pentru coronavirus)", a spus el.

Potrivit Welt am Sonntag, Donald Trump a oferit 1 miliard de dolari explicit pentru a asigura orice viitor vaccin "exclusiv pentru SUA". Cotidianul german a informat că executivul german a contracarat oferta SUA prin propriile sale fonduri, în încercarea de a ţine compania în Germania.

Atunci când a fost abordat pentru un comentariu, Ministerul german al Sănătăţii a făcut referire la o declaraţie făcută mai devreme pentru acest cotidian. "Guvernul doreşte foarte tare ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în Germania şi în Europa. Guvernul poartă discuţii intense asupra acestui lucru, inclusiv cu reprezentanţii companiei CureVac", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Într-un articol de luni din cotidianul Mannheimer Morgen, investitori ai CureVac afirmă că nu vor lua niciodată în considerare să lucreze la un vaccin exclusiv pentru SUA.

La Washington, un oficial american de rang înalt a declarat că ei "nu sunt la curent cu acest articol sau cu informaţiile care au stat la baza lui", mai scrie Agerpres.