"Statele Unite sunt furioase deoarece Consiliul a esuat complet" in tentativa sa de a trata "o provocare morala urgenta si o amenintare in crestere pentru pacea regionala", a declarat ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice. 

Oficialul SUA a condamnat implicit Moscova si Beijingul, care "ar prefera sa vanda arme regimului sirian". 

"Sa fie clar: Statele Unite considera ca este timpul ca acest Consiliu de Securitate sa isi asume responsabilitatile si sa impuna masuri punctuale dure si un embargo asupra armelor imporiva regimului al-Assad", a declarat Rice. 

"Astazi, poporul curajos al Siriei poate vedea cine din Consiliu ii sustine aspiratiile pentru libertate si drepturile omului universale si cine nu o face", a subliniat Susan Rice.. 

Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a apreciat ca doua filosofii s-au infruntat in cadrul discutiilor in Consiliul de Securitate, intre care si cea a "confruntarii", dorita in opinia sa de occidentali. "Amenintarea cu sanctiuni era inacceptabila", a adaugat el dupa vot. 

Noua tari au votat pentru rezolutie, in timp ce Rusia si China au votat impotriva, exercitandu-si dreptul de veto. Africa de Sud, India, Brazilia si Libanul s-au abtinut.

Acesta este primul veto ruso-chinez dupa cel care a blocat sanctiunile ONU impotriva presedintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe, in iulie 2008.  Anterior, in cursul zilei, Rusia a calificat ca inacceptabila ultima versiune a proiectului de rezolutie, in pofida retragerii unei referiri directe la sanctiuni. 

Pe de alta parte, Canada a consolidat marti sanctiunile impotriva Damascului, vizand in special sectorul petrolier, fara a impiedica insa activitatile gigantului energetic canadian Suncor in aceasta tara.  In paralel, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care avea anterior relatii de prietenie cu presedintele Assad, a anuntat marti ca tara sa va adopta rapid sanctiuni impotriva regimului sirian, potrivit agentiei Anatolia, scrie Mediafax.