Cresterea PIB, care urmeaza unui avans de 2% in primele trei luni si de 4,1% in trimestrul patru al anului trecut, a fost conforma cu estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, informeaza Mediafax.

Incetinirea cresterii PIB pentru al doilea trimestru consecutiv arata insa problemele cu care se confrunta economia americana, in conditiile in care consumatorii ezita sa cheltuiasca, iar companiile limiteaza investitiile si angajarile, pe fondul incertitudinilor legate de o posibila modificare a regimului fiscal. 

Presedintele Rezervei Federale Ben Bernanke ar putea reafirma in aceasta saptamana, la simpozionul anual al institutiei, ca economia SUA ar putea avea nevoie de noi masuri de sustinere.  Cheltuielile de consum, care reprezinta circa 70% din economia americana, au crescut cu 1,7% in trimestrul al doilea, fata de intervalul similar de anul trecut, cel mai lent ritm din ultimul an. Avansul a fost insa imbunatatit de la nivelul initial de 1,5%. 

Cresterea economiei americane contrasteaza cu situatia din zona euro, unde PIB-ul a coborat cu 0,2% fata de primul trimestru, cand inregistrase o stagnare.