Măsura vine în urma deciziei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) într-un caz referitor la subvenţiile ilegale de care a beneficiat constructorul de avioane Airbus din partea Uniunii Europene, care permit SUA să impună tarife importurilor din UE, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite a publicat o listă de sute de produse europene care vor fi supuse unor noi tarife, între acestea aflându-se fursecurile, salamul, untul ţi iaurtul. Dar în unele cazuri aceste vor fi impuse doar anumitor ţări, cum este cazul componentelor pentru camere video din Germania şi păturilor din Marea Britanie.

Lista include pulovere, produse din caşmir şi îmbrăcăminte din lână fabricate în Marea Britanie, măsline din Franţa şi Spania, cârnaţi de porc şi alte produse din carne de porc fabricate în UE, cu excepţia şuncii, şi cafea din Germania.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 18 octombrie.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA a anunţat că ”va reevalua continuu aceste tarife, pe baza discuţiilor cu UE” şi că aşteaptă începerea de discuţii pentru rezolvarea conflictului.

Totuşi, unele alimente italiene – brânzeturile Parmesan Reggiano, Romano şi provolone – sunt supuse tarifelor, ca şi fructele, scoicile şi iaurtul.

Tarife vor fi aplicate şi componentelor pentru camere video, cuptoarelor cu microunde industriale, cărţilor tipărite, biscuiţilor dulci şi napolitanelor din Germania şi Marea Britanie.

Cum reacționează Europa

Uniunea Europeană va lua probabil măsuri retaliatorii ca răspuns la noile tarife vamale ce vor fi impuse de Statele Unite asupra unor bunuri europene, a afirmat vineri Heiko Maas, ministrul german de Externe.

"UE va trebui acum să reacţioneze şi, după obţinerea aprobării Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), va impune probabil măsuri punitive", a declarat Maas într-un interviu acordat grupului media german Funke.

Într-o postare pe Twitter, oficialul german a spus: "Europa este unită în această chestiune. Rămânem pregătiţi să negociem reglementări comune pentru subvenţiile acordate industriei aviatice. Încă putem preveni pagubele suplimentare".

Joi, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, avertiza că Europa ar trebui să reacţioneze prudent deoarece conflictele comerciale într-o lume globalizată nu sunt în interesul nimănui.

Avioanele Airbus, principala țintă a americanilor

Principala ţintă a tarifelor americane sunt avioanele Airbus fabricate în UE, care riscă tarife de 10%, iar acestea ar putea afecta operatori aerieni americani precum Delta, care au comandat avioane de ordinul miliardelor de dolari.

Între produsele UE care au fost scutite includ ciocolata, uleiul de măsline din Grecia, Franţa şi Portugalia,elicopterele, peştele congelat, vinurile spumante.

Importatorii de specialităţi alimentare au cerut în luna august administraţiei Trump să fie scutiţi de tarife ”pentru că nu există produse locale, sau prea puţine” care să înlocuiască produsele importate.

Potrivit Asociaţiei Specialităţilor Alimentare, tarifele vor afecta 14.000 de retaileri de astfel de produse și peste 20.000 de alţi retaileri de alimente.

Phil Marfuggi, preşedinte şi director general al Ambriola, divizie a Auricchio, unul dintre cei mai mari producători de brânză din Italia, a declarat că tarifele de 25% sunt mai mici decât cele de 100% cu care ameninţa Trump, dar se adaugă tarifelor de 10%-15% plătite deja pentru specialităţile de brânză.

Marfuggi, care este şi preşedinte al Asociaţiei Importatorilor Americani de Brânzeturi, a scus că firma sa va suporta costuri suplimentare de până la 70.000 de dolari pentru fiecate 12 containere care vor sosi în porturile americane după 18 octombrie, dar nu va fi acordată o perioadă de graţie.

Robert Tobiassen, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor de Băuturi, a spus că noile tarife aplicate pentru whisky, lichioruri şi vinul provenit din unele state UE vor afecta grav pe cei 12.000 de importatori americani.

”Aceste tarife vor devasta, poate chiar distruge multe afaceri de familie mici şi mijlocii care importă aceste produse din UE”, a spus Tobiassen.