Guvernul american trebuie sa majoreze urgent limita de indatorare, altfel va intra in incapacitate de plata. Agentia de rating Standard&Poor’s a anuntat ca va retrograda ratingul Statelor Unite de la "AAA"la cel mai redus nivel, "D".

Moody’s intentioneaza sa reduca la randul sau calificativul daca America nu-si va plati datoriile, transmite Bloomberg.

"Daca oricare guvern nu isi plateste datoriile la timp, ratingul coboara la nivelul "D", a declarat  John Chambers, presedinte al comitetului pentru ratinguri suverane al agentiei de evaluare financiara, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Chambers a pastrat insa si o nota de optimism, spunand ca el crede ca guvernul va reusi pana la urma majorarea plafonului de indatorare.  "L-au majorat de circa 78 de ori din 1960, deseori in ultimul moment, si credem ca asa se va intampla si acum".

Presedintele Barack Obama incearca sa ajunga la un compromis cu congresmenii republicani. Acestia vor sa impuna reducerea cheltuielilor inainte de a accepta cresterea limitei de indatorare, in prezent de 14.300 de miliarde de dolari. 

SUA au acumulat cea mai mare datorie din istoria lumii

Pe 19 iunie s-au implinit 149 de ani de la abolirea sclaviei in Statele Unite ale Americii. Presa de peste ocean a scris atunci despre o noua forma de sclavie, cea a datoriilor SUA, ajunse la un nivel apocaliptic pentru economia tarii. "Ceea ce le-am facut generatiilor viitoare in ultimii 30 de ani, este ceva criminal. In urma cu trei decenii datoria SUA era sub 1.000 de miliarde de dolari, iar acel moment a fost considerat o criza nationala fara precedent. Astazi, datoria tarii este de 14 ori mai mare”, titra blogul economic StandStrongResearch.

Obligatiile financiare ale Statelor Unite ajung la aproape 100.000 de miliarde de dolari, de circa sapte ori Produsul Intern Brut al tarii, daca pe langa datoria publica sunt incluse costurile unor programe sociale sau de sprijinire a economiei in perioada crizei.

Statele Unite au avut anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Daca sunt calculati toti banii datorati pentru a acoperi costurile viitoare ale unor programe guvernamentale, SUA sunt intr-o situatie mai grava decat Grecia sau alte state indatorate excesiv, a afirmat Bill Gross, directorul general al fondului de investitii Pimco, potrivit postului de televiziune american CNBC.

Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.

Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Citeste si:

Piata muncii din UE ramane inchisa pentru romani. De ce nu ne vor europenii

Actiunile Apple, in cadere libera. Cea mai slaba evolutie din ultimii trei ani