Bugetul Pentagonului urmeaza sa fie diminuat cu circa 487 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, iar Obama recunoaste ca acest lucru va conduce la o armata mai "flexibila", cu mai putine forte terestre conventionale.

"Dar intreaga lume trebuie sa stie, Statele Unite vor mentine superioritatea militara cu forte armate agile, flexibile si pregatite sa actioneze in orice circumstante si fata de orice amenintare, in interesul tarii", a avertizat liderul de la Casa Alba.

Barack Obama, confirmand un principiu enuntat deja in Australia, in noiembrie, a reiterat ca Statele Unite vor consolida prezenta militara in regiunea Asia-Pacific.

Ca urmare a deciziei autoritatilor americane de a taia cheltuielile militare, ministrul britanic al Apararii, Philip Hammond, s-a declarat in legatura cu evolutia programului de dezvoltare a avionului F-35 pe care Marea Britanie intentioneaza sa-l achizitioneze pentru viitorul sau portavion.

Hammond urma sa-l intalneasca pe omologul sau american Leon Panetta la cateva ore de la anuntul facut de presedintele Barack Obama cu privire la o noua strategie pentru armata americana ce prevede economii de 487 de miliarde in urmatorii zece ani.

In cadrul acestei prezentari a strategiei nu s-a facut nicio precizare cu privire la viitorul programului F-35 care se confrunta cu dificultati serioase privind dezvoltarea si depasirea bugetului.

Razboiul care a dus SUA in pragul falimentului s-a terminat. Obama a anuntat retragerea totala a trupelor din Irak VIDEO