În consecință, Washingtonul va renunţa să mai introducă tarife vamale suplimentare, care urmau să vizeze produsele chineze, începând de duminică, scrie presa internațională, citată de Agerpres.

În replică, Beijingul va majora achiziţiile de produse agricole americane.

Separat, oficialii chinezi au anunţat şi ei că au ajuns la un acord preliminar cu SUA, acord care prevede în special o reducere progresivă a tarifelor vamale punitive care vizau produsele chineze.

"Tarifele vamale prevăzute pentru 15 decembrie nu vor mai fi impuse pentru că am ajuns la un acord", a informat preşedintele american Donald Trump într-un mesaj pe Twitter. "Este un acord fantastic pentru toată lumea. Mulţumesc", a adăugat liderul de la Casa Albă, precizând că negocierile pentru următoarea fază a acordului vor începe "imediat".

"Cele două ţări au ajuns la o identitate de viziune cu privire la textul unui acord economic şi comercial preliminar", a declarat la rândul său vice-ministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen.

Un acord ferm urmează să fie semnat în prima săptămână din ianuarie, la Washingon, de către negociatorii principali.

Acordul de vineri se referă la drepturi de proprietate intelectuală, transferul de tehnologie, agricultură, servicii financiare, valute şi schimb valutar. Totodată, acordul va oferi o protecţie mai mare companiilor străine din China şi companiilor chineze în Statele Unite.

SUA şi China, primele două economii ale lumii, sunt angajate de peste un an într-un război comercial care s-a tradus prin introducerea reciprocă de tarife vamale suplimentare, care au vizat produse în valoare de sute de miliarde de dolari.

Unele grupuri de afaceri americane au salutat acordul comercial care ar pune capăt incertitudinilor care au încetinit creşterea economiei mondiale. Criticii au întrebat în schimb dacă războiul comercial a meritat locurile de muncă pierdute şi scăderea vânzărilor.