Amenintarea unei noi recesiuni va forta conducerea bancii centrale sa majoreze actualul programul de masuri neconventionale de la 200 miliarde de lire sterline la 250 de miliarde de lire, cu posibilitatea unei noi cresteri, la 300 de miliarde de lire, daca situatia economiei nu se imbunatateste anul urmator.

Masurile neconventionale reprezinta un instrument de politica monetara folosit pentru cresterea lichiditatilor din piata financiara prin achizitia de obligatiuni guvernamentale sau alte instrumente financiare de pe piata.

Lichiditatea este suplimentata prin "inundarea" institutiilor financiare cu capital, in incercarea de a stimula creditarea. Bancile centrale tind sa foloseasca acest instrument atunci cand dobanda de politica monetara este aproape de zero.

Banca Angliei va decide cheltuieli suplimentare de 50 de miliarde de lire in octombrie si de inca 50 de miliarde in februarie, considera Phil Shaw, analist la Investec Securities.

Banca centrala va suplimenta, probabil, programul, considera si analisti de la Lloyds Bank Corporate Markets si banca americana de investitii Citi. Michael Saunders, economist sef la Citi, considera ca Banca Angliei va trebui sa cheltuiasca pana la 300 de miliarde de lire prin masuri neconventionale suplimentare pentru a asigura stimularea adecvata a economiei.

Mai multi membri ai consiliului de politica monetara au indicat recent ca situatia economiei britanice ar putea impune o noua runda de astfel de masuri.