Malmstrom este "unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai reputaţi politicieni suedezi", a declarat ministrul Comerţului Exterior, Anna Hallberg.

Aceasta a adăugat că Suedia a optat să nominalizeze propriul său candidat în contextul "numeroaselor provocări" la adresa cooperării internaţionale, inclusiv din partea creşterii protecţionismului.

La rândul său, Cecilia Malmstrom, 52 de ani, s-a declarat "foarte fericită şi mândră" de această nominalizare şi a menţionat nevoia de multilateralism şi cooperare internaţională.

"În ultimii ani, am văzut o diminuare a cooperării internaţionale, care a fost agravată de criza corona", a spus Malmstrom.

Actualul secretar general al OCDE, mexicanul Angel Gurria, a anunţat la începutul lunii iulie că nu va candida pentru un al patrulea mandat. Procesul de selecţie pentru postul de secretar general al OCDE a fost lansat la 1 august şi se va încheia la 31 octombrie. Membrii Consiliului OECD vor numi succesorul lui Angel Gurria pentru un mandat de cinci ani, care va începe în iunie 2021.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 37 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.