”Acele locuri de munca pentru care nu este nevoie de educatie vor fi ocupate de catre somerii care locuiesc deja in tara”, a declarat liderul social-democrat de la Stockholm.

In 2016, autoritatile suedeze au emis peste 12.000 de permise de munca pentru imigrantii din afara Uniunii Europene.

Aceste numere includ aproximativ 4.000 de muncitori necalificati, precum bucatari, chelneri, mecanici sau angajati in salubrizare.

Este irational ca noi sa avem o migratie economica care este reprezentata de spalatori de vase sau alti angajati din restaurante, atunci cand avem deja oameni capabili si care au ajuns aici ca refugiati. Primul lucru pe care-l vom face este sa subliniem ideea ca oricine poate sa munceasca va munci”, a sustinut Lofven.

Premierul a explicat ca exista peste 100.000 de locuri de munca disponibile in acest moment si aproximativ 300.000 de someri in Suedia.

Migratia economica ar trebui prin urmare sa fie limitata pentru acele ocupatii care necesita muncitori antrenati.

Social-democratii conduc un guvern minoritar alaturi de Verzi. Insa, acestia din urma se opun impunerii unor restrictii cu privire la migratia economica, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca o legislatie in acest sens sa fie adoptata inainte de alegerile parlamentare din septembrie 2018.

Daca Verzii aleg sa lupte, atunci va exista o criza guvernamentala”, a avertizat profesorul de stiinte politice Jonas Hinnfors de la Universitatea Goteborg.

Suedia are o populatie de aproximativ 10 milioane de oameni, dar a acceptat aproximativ 244.000 de solicitanti de azil in perioada 2014-2015, adica cel mai mare numar de refugiati pe cap de locuitor dintre toate tarile Europei.