Seful Trezoreriei, Timothy Geithner a afirmat in mod repetat ca nu exista planuri de rezerva daca legislativul nu acorda executivului american autoritatea de a imprumuta mai multi bani.

Trezoreria a analizat, insa, modalitati de a preveni colapsul financiar, care ar avea loc in cazul in care Guvernul nu ar reusi sa-si plateasca facturile la timp, au afirmat sursele.

Prin optiunile studiate de oficialii Trezoreriei Statelor Unite se numara intarzierea platilor pentru a incerca sa administreze fluxul financiar si dupa 2 august, daca presedintia SUA ar putea, in limitele Constitutiei, sa ignore Congresul si sa se imprumute in continuare sau daca executivul are autoritatea de a efectua platile in functie de prioritati.

Trezoreria a discutat si cu Rezerva Federala despre modul in care banca centrala a Statelor Unite ar opera ca broker al Trezoreriei pe pietele financiare daca nu se ajunge la timp la un acord pentru majorarea plafonului de indatorare, in valoare de 14,3 trilioane de dolari (echivalentul a 14.300 miliarde de dolari).

Administratia americana imprumuta in prezent aproape 125 de miliarde de dolari lunar, iar presedintia vrea ca legislativul sa aprobe cresterea limitei de indatorare cu peste 2 trilioane de dolari pentru a acoperi necesarul de imprumut pana la alegerile prezidentiale din 2012.

Discutiile pentru o varianta de rezerva au ramas un secret bine pastrat in timpul negocierilor prelungite asupra plafonului de indatorare in Congres.

Echipa de specialisti a analizat daca administratia poate folosi un amendament din Constitutie pentru a ignora Congresul si a continua sa se imprumute, insa varianta a fost respinsa de presedintele SUA, Barack Obama.

"Nu ar trebui nici macar sa ajungem sa discutam problema constitutionala. Congresul are responsabilitatea de se asigura ca ne platim facturile. Pana acum am platit intotdeauna", a spus Obama.

Casa Alba a refuzat sa comenteze in privinta discutiilor de la Trezorerie, dar oficiali din administratie au minimalizat posibilitatea de a aface apel la Constitutie.

In ultimele zile au existat speculatii la Washington ca presedintia s-ar putea folosi de un amendament pentru a ignora limita de indatorare impusa de Congres.

Cosmarul administratiei americane este ca investitorii vor intra in panica la perspectiva unei intrari in incapacitate de plata a Statelor Unite, declansand o criza care ar eclipsa colapsul financiar din 2008. O astfel de situatie ar impinge SUA intr-o noua recesiune si ar afecta sansele lui Obama de a fi reales in functia de presedinte in 2012.

Presedintele Obama se intalneste joi cu reprezentantii partidelor care controleaza Congresul SUA, Republican si Democrat, pentru a intermedia un acord privind reducerea datoriilor cu mai multe mii de miliarde de dolari, cerut de republicani pentru a sprijini o crestere a limitei de indatorare.