Directorul Kuwait Investment Authority (KIA), arouk Bastaki, a precizat marţi că Aramco nu a abordat acest fond pentru a investi în ofeta publică, scrie News.ro.

”KIA nu a fost abordat de Aramco sau de consultanţii acestuia, iar KIA va evalua această investiţie la fel ca ceilalţi investitori”, a declarat Bastaki reporterilor, pe marginea unei conferinţe pe teme de investiţii organizată la Riad.

Sursele au mai spus că directorul general al Aramco, Amin Nasser, nu a fost prezent la conferinţa de marţi pentru că se întâlneşte cu investitori străini, înainte de ofertă.

Aramco a precizat marţi că ”nu comentează zvonurile sau speculaţiile. Compania continuă să colaboreze cu acţionarii pentru pregătirea ofertei publice iniţiale. Compania este pregătită, iar momentul va depinde de condiţiile din piaţă şi va fi ales de către acţionari”.

Aramco va începe subscrierea pentru investitori a ofertei publice iniţiale pe 4 decembrie, a anunţat marţi canalul de ştiri Al-Arabiya, citând surse.

Gigantul producător de petrol va anunţa preţul tranzacţiei pe 17 noiembrie, iar acţiunile îşi vor face debutul pe bursa din Arabia Saudită pe 11 decembrie, potrivit Al-Arabiya.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Listarea ar putea genera suma de 100 de miliarde de dolari în ceea ce ar urma să fie cel mai mare IPO din lume.

Suma de 100 de miliarde de dolari este bazată pe o evaluare a companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.

Saudi Aramco şi-a menţinut poziţia de cea mai profitabilă companie din lume, chiar dacă a raportat un declin de 12% al profitului net în primul semestru din acest an, la 46,9 miliarde de dolari, din cauza preţului mai scăzut al ţiţeiului.

Comparativ, Apple Inc, cea mai profitabilă companie listată din lume, a înregistrat în primul semestru al anului său financiar un profit net de 31,5 miliarde de dolari.

Compania a anunţat recent că intenţionează să-şi majoreze investiţiile în rafinare şi petrochimie pentru a-şi asigura noi pieţe, pe fondul încetinirii cererii de ţiţei.