"In Europa momentului, Grecia si poporul grec sunt sinonime cu rezistenta si demnitatea, iar aceasta lupta va fi continuata impreuna cu voi pentru urmatorii patru ani", a spus Tsipras, intr-una din pietele din centrul Atenei. 

"Am primit un mandat clar de a elimina coruptia sistemica. Incepand de maine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidata", a mai afirmat el.

Alexis Tsipras a atras atentia ca relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multa munca.

"Ne asteapta vremuri dificile, dar, in acelasi timp, ne aflam pe o baza solida. Nu ne vom reveni din aceasta lupte prin minune, ci prin multa munca", a declarat liderul Syriza.

Tsipras a anuntat totodata ca va forma un guvern de coalitie cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenti), care a fost partener al Syriza si in executivul precedent. 

"Ne unim fortele astazi. Vom continua impreuna", a spus Tsipras de la tribuna, unde i s-a alaturat si Panos Kammenos, liderul ANE.

"Am primit un mandat clar de a da la o parte fortele care ne-au tinut pe loc", a mai declarat el, spunand ca se simte "razbunat".

Tsipras a facut aparent referire la deputatii Syriza, care s-au opus in august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii sai internationali si care au parasit partidul, privand Syriza de majoritatea in parlament si determinandu-l pe Tsipras sa demisioneze si sa convoace aceste alegeri anticipate. 

Dupa numararea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obtine 145 din cele 300 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absoluta de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

Seful Eurogrupului declara ca este gata sa lucreze indeaproape cu Grecia in eforturile de reforma

Jeroen Dijsselbloem l-a felicitat pe noul ales prim-ministru grec Alexis Tsipras si a declarat ca asteapta cu nerabdare sa lucreze cu Grecia, in timp ce tara isi continua eforturile de reforma, informeaza Reuters.    

"Sunt gata sa lucrez indeaproape cu autoritatile elene si sa continui sa fiu alaturi de Grecia in eforturile ei ambitioase de reforma", a afirmat Dijsselbloem pe Twitter.    

El a adaugat ca asteapta cu nerabdare formarea rapida a unui nou guvern cu un mandat puternic de a continua implementarea acordului de salvare a Greciei.

Martin Schulz critica decizia lui Tsipras privind noua coalitie de guvernare

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat luni decizia liderului partidului stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, de a reinnoi coalitia de guvernare cu ajutorul micii formatiuni nationaliste de dreapta Grecii Independenti.

"L-am sunat (pe Tsipras) pentru a doua oara sa-l intreb de ce continua o coalitie cu acest partid ciudat, de extrema-dreapta", a spus Schulz.

"Nu prea mi-a raspuns. Este foarte inteligent, mai ales la telefon. Mi-a spus lucruri care pareau convingatoare, insa care, in cele din urma, in ochii mei sunt un pic bizare", a mai spus seful PE.

Liderul ANEL, Panos Kammenos, a declarat ca acordul cu creditorii internationali a redus Grecia la statutul de colonie indatorata.  ANEL nu vede lucrurile la fel precum Syriza in multe chestiuni traditional conservatoare, angajandu-se sa lupte impotriva imigratiei ilegale si sa apere legaturile stranse intre Biserica Ortodoxa si stat. 

Schulz a afirmat ca il admira pe Tsipras pentru modul in care a reusit sa actioneze in ultimul an pentru a obtine un nou mandat, insa a apreciat ca acest Kammenos este un iresponsabil care trebuie mereu controlat.