Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că au fost trimise cereri Statelor Unite pentru cumpărarea a patru loturi de arme şi că se aşteaptă un răspuns. Procesul se desfăşoară fără probleme şi se încadrează în program, a precizat ministerul într-un comunicat.

Vânzările de arme americane către insula autoguvernată se încadrează în Actul privind Relaţiile cu Taiwanul vechi de 40 de ani şi se bazează pe o evaluare a nevoilor de apărare ale insulei. Cu toate acestea, astfel de acţiuni au iritat Beijingul, care consideră democraţia autoguvernată ca parte a teritoriului Chinei, aminteşte agenţia germană de presă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Taipei, Andrew Lee, a declarat că Statele Unite în prezent examinează cererile, a relatat agenţia de stat Central News Agency (CNA).

Ministerul Apărării a refuzat să ofere informaţii despre datele exacte când au fost făcute cererile de cumpărare. Cu toate acestea, el a declarat că patru cereri au fost făcute pentru tancuri 108 M1A2 Abrams, 1.240 de rachete antitanc BGM-71 TOW, 409 rachete sol-aer FGM-148 Javelin şi 250 rachete antiaeriene FIM-92 Stinger.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat joi că Taiwanul va continua să-şi consolideze capacităţile de autoapărare şi că rămâne angajat faţă de stabilitatea regională şi pace.

"În ultimii ani, comunitatea internaţională a crescut sprijinul pentru Taiwan", a spus Tsai în faţa reporterilor la Taipei.

China nu va renunţa să recurgă la forţă în procesul de reunificare cu Taiwanul

Zilele trecute, ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe afirma că Beijingul nu va renunţa să recurgă la forţă în procesul de reunificare cu Taiwanul, apreciind ca "foarte periculoasă" subestimarea fermităţii Chinei.

"Vom lupta pentru procesul de reunificare paşnică cu maxim de sinceritate şi cele mai mari eforturi, dar nu facem nicio promisiune de renunţare la folosirea forţei", a declarat generalul Wei Fenghe, într-un discurs susţinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, la Singapore.

"Orice subestimare a hotărârii şi voinţei AEP (Armata de Eliberare a Poporului) este extrem de periculoasă", a subliniat el, potrivit Agerpres.

"Dacă cineva încearcă să separe Taiwanul de China, armata chineză nu va avea altă opţiune decât să lupte cu orice preţ. Cu orice preţ, pentru unitatea naţională", a insistat generalul Wei.

La 30 mai, China a acuzat Statele Unite că "se joacă cu focul" cu Taiwanul, după mai multe iniţiative americane vizând să întărească legăturile cu insula revendicată de Beijing, în special trimiterea de nave de război în strâmtoarea Taiwan.

Washingtonul, care în 1979 a rupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne, totuşi, cel mai puternic aliat al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme.

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după ce comuniştii au preluat puterea pe continent, în 1949, la sfârşitul războiului civil chinez.

Teritoriul insular nu este recunoscut de ONU ca stat independent, iar Beijingul ameninţă constant cu recurgerea la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei la Taipei sau al unei intervenţii externe, în special din partea SUA.