Inca de anul trecut, trimisii guvernului nigerian au strabatut tara in lung si-n lat sa stranga informatii si sa-i convinga pe antreprenori sa "joace" cinstit privind afacerile pe care le administreaza. Noile rezultate financiare vor include astfel sectoare care pana acum nu au fost luate in calcul, precum telecomunicatiile si Nollywood-ul, industria de film a tarii care este intr-o crestere continua.  

Statele isi recalibreaza in mod normal metoda de calcul a PIB-ului, in functie de cat de mult “cantareste” fiecare sector in parte, la fiecare cinci ani, pentru a reflecta in mod corect schimbarile economice. Dar tarile africane au inceput abia de curand sa isi aduca la zi aceste formule de calcul.  

Dupa o astfel de modificare, PIB-ul din Ghana a crescut intr-o singura zi cu 60%, in 2010, aceleasi revizuiri dubland economiile din Gambia si Guinea-Bissau. Pentru a ne face o idee, SUA a trecut printr-un proces asemanator la inceputul acestui an, dar recalcularea nu le-a adus in plus americanilor mai mult de 3,6% pentru economie.   Schimbarile dramatice indica, de fapt, cat de slabe sunt datele economice intr-o regiune care devine tot mai importanta pentru investitori, in timp ce ritmul de crestere al altor economii incetineste.  

Morten Jerven, profesor la Simon Fraser University, spune ca statisticile nationale pentru productia economica din toata Africa ar putea fi decalate cu pana la 50%.  

In ceea ce priveste Nigeria, modificarile ar trebiu sa ii usureze ratia datoriei publice raportata la PIB, si sa-i micsoreze deficitul bugetar. De asemenea, este posibil sa fie incadrata drept tara cu venituri medii.  

Dezavantajele constau in faptul ca un deficit bugetar mai mic ar putea sa incurajeze guvernul sa cheltuie mai mult, ceea ce ar aduce tara inapoi intr-o zona cu inflatie mare, in timp ce faptul ca va fi privita drept o tara cu venituri medii ar putea insemna taierea ajutoarelor din strainatate.  

In plus, cei care nu sunt de acord ca PIB-ul sa fie vazut drept instrument de masurare a dezvoltarii economice, atrag atentia ca daca o economie este vazuta ca fiind mai mare, investitorii si guvernantii nu vor mai acorda atentie sporita problemelor de pe termen lung. Nigeria are una dintre cele mai mari rate de despadurire din lume si se confrunta cu lipsa transparentei in exporturile de petrol, gaze si minereuri.