Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia elenă se va contracta în acest an cu 10%, iar rata şomajului va urca la 22,3%.

”Mă aştept să devin şomer”, a declarat un grec în vârstă de 34 de ani, Vassilis, care lucrează de 11 ani în turism, din care în ultimii trei prezentând comorile ascunse ale Greciei turiştilor străini. El a spus că tururile culinare, prin care turiştii erau conduşi în pieţele deschise şi restaurantele locale, erau cele mai populare.

”Ne aşteptam să avem cel mai bun sezon din istorie (în vară), peste datele record obţinute anul trecut. Aşa că de vină este numai virusul”, a spus Vassilis, care se teme pentru cariera sa. ”Chiar şi în perioada de vârf a crizei economice am avut serviciu”, a spus el, potrivit News.ro.

Citește și: Țara cea mai lovită de coronavirus din UE ajunge aproape de “gunoi”. Ce se întâmplă în Italia

Grecia a solicitat primul ajutor financiar în urmă cu 10 ani, în aprilie 2010 şi a avut nevoie de trei programe de susţinere financiară, condiţionate de măsuri stricte de austeritate, ultimul încheiat în august 2018.

În ultimul timp, economia a dat semne de redresare. PIB-ul a crescut anul trecut cu 1,9%, iar rata şomajului a fost de 17,3%, cu mult sub nivelul ce 27,5% atins în 2013, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

Pandemia de coronavirus va inversa însă redresarea modestă, potrivit FMI.

Situaţia coronavirusului va deturna mult-aşteptata redresare a economiei elene”, a afirmat Athanasia Kokkinogeni, analist senior pentru Europa la firma de cercetare DuckerFrontier.

Grecia este una dintre ţările care au impus rapid măsuri stricte de distanţare socială pentru a preveni răspândirea virusului, iar experţi britanici în domeniul sănătăţii afirmă că acest lucru a contribuit la numărul relativ mic de cazuri apărute în statul elen.

Citește și: Țara în care peste jumătate dintre angajaţi sunt în şomaj tehnic, din cauza coronavirusului. Este a doua economie a UE, după Germania

Măsurile au blocat însă sectorul turismului.

Turismul şi industria călătoriilor au o contribuţie de 21% la economia Greciei. Din cauza pandemiei, este închisă pentru turismul din UE şi din afara UE... riscând să provoace o recesiune puternică a economiei elene puternic îndatorată şi pierderi mari de locuri de muncă în turism şi servicii”, a spus Kokkinogeni.

Fără turişti, industria este în pauză. Dar venirea turiştilor străini în Grecia riscă să provoace creşterea cazurilor de coronavirus.

În consecinţă, guvernul grec vrea să stabilească un set comun de proceduri de sănătate, cu alte state eurpene, pentru a readuce încrederea în rândul vizitatorilor străini, protejând în acelaşi timp lucrătorii locali.

Turismul are o contribuţie de 10%-11% la PIB-ul european, angajând 27 de milioane de persoane, direct sau indirect, în special în ţările din sudul Europei.

Săptămâna trecută, comisarul UE Thierry Breton a spus parlamentarilor europeni că din cauza Covid-19 industria europeană a turismului ”se confruntă cu riscul clar al intrării în faliment a unor companii şi cu pierderea de locuri de muncă”.

Grecia intenţionează să redeschidă sectorul turismului în luna iulie. Majoritatea turiştilor vizitează ţara mediteraneeană începând din luna martie. Grecia a luat măsurile de izolare începând din 23 martie.