"Povara datoriilor a devenit coplesitoare. Statul plateste anual creditorilor aproape 50 de miliarde de euro. Am venit sa va cer mobilizarea, iar prin voi pe cea a tuturor francezilor, deoarece nu este prea tarziu pentru a reusi. Controlul cheltuielilor publice este esential, dar nu va fi suficient. Este importanta si atragarea de noi venituri", a declarat, intr-un discurs in Parlament, premierul francez, scrie Mediafax.

Ayrault a confirmat obiectivul aducerii bugetului tarii pe echilibru in 2017.

Potrivit unui audit al Curtii de Conturi, Guvernul trebuie sa identifice reduceri de cheltuieli si noi venituri in valoare de 6-10 miliarde de euro pentru acest an si pana la 33 de miliarde de pentru anul urmator, astfel incat Franta sa-si poata respecta angajamentele de a reduce deficitul bugetar la 4,5% in acest an si sub 3% anul urmator.

Intr-un atac direct la adresa precedentei administratii prezidentiale, conduse de Nicolas Sarkozy, premierul a declarat ca indatorarea Frantei a crescut cu 600 de miliarde de euro in perioada 2007-2011, la aproape 1.800 de miliarde de euro, echivalent cu 90% din PIB al tarii.

Premierul a anuntat, marti, noile estimari economice, de 0,3% pentru anul in curs si 1,2% pentru anul urmator, in scadere de la 0,4% si 1,7% anterior.

Ministrul Economiei, Pierre Moscovici, a declarat, duminica, ca guvernul se pregateste sa-si inrautateasca estimarea de crestere economica la cel mult 0,4% pentru anul in curs si la 1-1,3% pentru anul urmator.