"Prioritatea noastra este mentinerea cu orice pret a cresterii economice, chiar si lenta, pentru a proteja locurile de munca", a afirmat Tusk, a carui prestatie in fruntea guvernului este dezaprobata de 44% dintre polonezi, fata de 26% care il sustin, potrivit unui sondaj publicat vineri.

Rata somajului a atins in septembrie 12,5% din populatia activa, respectiv 2 milioane de persoane nu au loc de munca, dintr-un total de 38 de milioane de locuitori.

Tusk a anuntat in principal investitii de 60 de miliarde de zloti (15 miliarde euro) in dezvoltarea sectorului energetic pana in 2020, cu constructia unor noi centrale, a unui terminal de gaze si a unor nou gazoducte.

El a promis infiintarea unui fond special de investitii de 10 miliarde de euro, gestionat de banca de stat BGK si destinat stimularii pietei muncii pana in 2015.

Acest fond va fi alimentat cu actiuni detinute de stat in diverse intreprinderi, a precizat Tusk.

Premierul a dat asigurari ca programul de constructie de autostrazi si modernizari de drumuri, care a stagnat in aceasta vara, va continua cu investitii de peste 10 miliarde de euro in decurs de trei ani.

Tusk a promis totodata ca programul de modernizare a cailor ferate, care pana acum a dezamagit, va fi relansat cu investitii de 7,5 miliarde de euro pana in 2015, in timp ce in 2013 vor fi organizate licitatii pentru achizitia de trenuri.

Premierul a anuntat totodata un plan de incurajare a natalitatii, una dintre cele mai reduse din lume, care include prelungirea pana la un an a concediului de maternitate, cu plata a 80% din salariu, si promovarea constructiei de noi creste.