Decretul, care va intra în vigoare pe 1 februarie, face parte din măsurile luate de către guvernul uzbec pentru dezvoltarea turismului.

Obiectivul guvernului de la Taşkent este de a atrage peste nouă milioane de turişti străini în 2025 şi de a creşte ponderea industriei turismului în PIB-ul ţării de la 2,3% la 5% în 2025.

Lista ţărilor eligibile pentru sistemul 'Uzbekistan's e-viza' se va extinde de asemenea la 76 de ţări începând de la 1 februarie. În plus, e-viza pe 30 de zile pentru intrări duble şi multiple în ţară va fi introdusă de la 15 martie.

Uzbekistanul va oferi de asemenea noi tipuri de vize, inclusiv vize de studii, vize academice şi vize medicale, pentru unele grupuri de cetăţeni străini.

Potrivit Comitetului de stat pentru turism, numărul de vizitatori în Uzbekistan a ajuns la 5,3 milioane în 2018, aproape dublu faţă de 2017.

Uzbekistanul îi scuteşte de vize pe 30 de zile pe cetăţenii din Israel, Indonezia, Coreea de Sud, Malaezia, Singapore, Turcia şi Japonia. Există de asemenea un regim de scutire reciprocă de vize între Uzbekistan şi ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), o organizaţie regională a fostelor republici sovietice.

Potrivit MAE, începând cu data de 15 iulie 2018, Republica Uzbekistan a introdus și operaționalizat sistemul de eliberare a vizei electronice de intrare pe teritoriul național – -e-visa.gov.uz/main. În același timp, obligativitatea cetățenilor străini de a se adresa misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Uzbekistanului în scopul obținerii vizei a fost anulată. România face parte din lista celor 51 de state, ai căror cetățeni beneficiază de această nouă măsură.

Totodată, preşedintele Uzbekistanului a emis un decret care prevede dreptul cuplurilor necăsătorite de a fi cazate în hoteluri. Refuzul de a caza aceste cupluri la hoteluri este o încălcare a dreptului acestora la viaţă privată, se precizează în decretul publicat de agenţia de presă UzA la sfârşitul săptămânii trecute.

Hotelurile trebuie să ofere oaspeţilor aceleaşi servicii, indiferent dacă sunt sau nu căsătoriţi, potrivit decretului preşedintelui Shavkat Mirziyoyev.