Scăderea inflaţiei vine după ce anul trecut Guvernul de la Caracas a relaxat în mod surprinzător reglementările în domeniul economic, renunţând să mai controleze preţurile şi permiţând tranzacţiile cu dolari pe fondul inflaţiei galopante şi al sancţiunilor americane.

Anul trecut, bolivarul venezuelean s-a devalorizat cu 98,6%, ceea ce a făcut practic din dolarul american moneda utilizată în interiorul Venezuelei, scrie Agerpres.

Ţara sud-americană este în al şaselea an de recesiune, iar criza economică a dus la prăbuşirea valorii salariilor şi economiilor, ceea ce a agravat sărăcia şi a determinat peste patru milioane de persoane să plece din ţară.

Banca Centrală a Venezuelei a încetat să mai publice indicatorii economici de bază în urmă cu aproximativ patru ani însă în luna mai 2019 a anunţat că în anul 2018 rata inflaţiei a fost de 130.000% şi a recunoscut că Produsul Intern Brut s-a redus cu 50% după 2013.

Preşedintele Nicolas Maduro susţine că de vină pentru problemele economie ale Venezuelei este embargoul petrolier impus de SUA. Petrolul este responsabil pentru 96% din veniturile Venezuelei însă în prezent ţara sud-americană mai produce doar 900.000 de barili de ţiţei pe zi comparativ cu un vârf de 3,2 milioane barili pe zi în urmă cu un deceniu.