Portugalia mizează pe o creştere economică solidă care să permită chiar şi o reducere a impozitelor pentru micile întreprinderi, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Surplusul bugetar preconizat pentru anul viitor este de 0,2% din PIB şi vine după un deficit estimat la 0,1% din PIB în 2019.

"Este primul buget cu un surplus. Creşterea, consolidarea finanţelor publice şi reducerea datoriei sunt foarte rare la nivel mondial", a declarat ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno.

Acest excedent bugetar va da un impuls suplimentar pentru diminuarea datoriei publice a Portugaliei, care este una din cele mai ridicate din zona euro. Potrivit proiectului de buget, povara datoriei ar urma să scadă până la 116,2% din PIB în 2020, de la 118,9% din PIB în acest an.

Guvernul minoritar al lui Antonio Costa, care în luna octombrie a obţinut al doilea mandat, mizează pentru anul viitor pe o creştere economică de 1,9%, identică cu cea de anul acesta şi aproape dublă faţă de avansul de 1,1% preconizat de Banca Centrală Europeană pentru ansamblul zonei euro.

Tot anul viitor Guvernul socialist al lui Antonio Costa intenţionează să reducă uşor povara fiscală asupra clasei mijlocii prin introducerea unor noi praguri de venit şi a unor subvenţii suplimentare pentru familiile cu mulţi copii. În plus, IMM-urile cu un profit anual impozabil de până la 25.000 de euro vor plăti un impozit pe companii redus până la 17%, de la 21% în prezent. De asemenea, profiturile reinvestite de până la 12 milioane euro vor beneficia de reduceri de taxe.

În paralel, însă, numărul taxelor indirecte va creşte, precum cele pe tutun, pe loterie şi băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr. De asemenea, preţul TVA pentru biletele la luptele cu tauri va fi majorat şi el de la 6% la 23%.

Parlamentul de la Lisabona se va pronunţa în prima lectură asupra proiectului de buget pe data de 10 ianuarie, după care vor urma discuţiile în comisii iar votul final va avea loc în data de 6 februarie.