La o conferinţă a retailerilor, Giovanni Tria a declarat că venitul de bază pentru săraci va ajuta la gestionarea consecinţelor sociale ale modificărilor tehnologice, iar posibilitatea pensionării anticipate va oferi firmelor forţă de muncă mai tânără şi mai bine calificată, scrie Agerpres.

Formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), aflată la guvernare în Italia împreună cu formaţiunea de extremă-dreapta Liga, a ameninţat marţi că nu va vota bugetul pe 2019 dacă nu sunt incluse, printre alte măsuri, venitul de bază pentru săraci şi posibilitatea pensionării anticipate.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma i-a cerut ministrului Economiei, Giovanni Tria, să permită un nivel mai ridicat al deficitului în bugetul pe 2019 pentru a-şi îndeplini promisiunile din campania electorală, ceea ce a provocat, pe pieţele financiare, îngrijorări legate de datoria ţării.

Presiunile asupra lui Tria cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropie termenul limită stabilit în 27 septembrie pentru anunţarea ţintelor de deficit şi datorie pentru bugetul pe 2019, care trebuie prezentate la mijlocul lunii octombrie Comisiei Europene.

Pieţele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o ţintă de deficit de 1,6% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia vrea un deficit de peste 2% din PIB.

Bugetul mizează pe majorarea investiţiilor publice la 3% din PIB în următorii trei ani, de la aproximativ 2% din PIB în 2017, a explicat Tria. Acesta a dat asigurări că noile ţinte financiare "vor trimite pieţelor un mesaj privind sustenabilitatea datoriei Italiei".

Datoria publică a Italiei este a doua cea mai ridicată din zona euro după Grecia, iar pieţele sunt îngrijorate de perspectiva creşterii ei suplimentare. Tria este perceput ca un apărător al disciplinei fiscale împotriva solicitărilor coaliţiei aflate la guvernare.

Prin majorarea ţintei de deficit, Guvernul va avea la dispoziţie încă 11 miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare, bani care ar putea fi folosiţi pentru a amâna o creştere automată a impozitului pe cifra de afaceri, deoarece anterior s-au ratat ţintele de deficit.

Precedentul Executiv a promis Comisiei Europene că deficitul Italiei va fi redus la 1,6% din PIB anul acesta, de la 2,4% din PIB anul trecut. Bruxelles-ul a cerut Italiei să-şi reducă deficitul şi mai mult, dar Tria a afirmat că încetinirea economiei nu va permite scăderea cheltuielilor.

În ultimii ani, Italia şi-a majorat în mod repetat ţinta de deficit, dar a reuşit să-l menţină sub plafonul de 3% din PIB solicitat de forul comunitar.