Masura trebuie aprobata de parlament si are ca scop reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB anul urmator. Noile rate de impozitare vor trece, probabil, usor de legislativ, noteaza AFP, intrucat partidul de guvernamant detine o majoritate de 83 de voturi, din totalul de 150.

"Crestem taxa pentru companii la 23%, iar pe cea pentru persoanele cu venituri de peste 3.300 de euro pe luna la 25%", a declarat premierul slovac, Robert Fico.

In Slovacia, tara membra a zonei euro, detin fabrici mai multe companii mari din domeniile electronice si auto.

Cota unica de 19%, introdusa in 2004, este considerata un element foarte important al succesului economic al tarii in ultimii ani, prin atragerea de investitii straine.

Cresterea taxelor pentru companii si persoane cu venituri ridicate indeplineste o promisiune din timpul campaniei electorale a partidului social-democrat, aflat la guvernare din aprilie.

Slovacia, o tara cu 5,4 milioane de locuitori, ar urma sa inrgistreze in acest an cea mai mare crestere economica din zona euro, de 1,8% potrivit estimarilor Comisiei Europene, insa avansul reprezinta o incetinire considerabila comparativ cu 3,3% in 2011 si 4,2% in 2010.