Multi europeni au fost iritati de satisfactia tacuta a conservatorilor britanici privind decizia de a nu adera la eruo, mai ales cand i se alatura panica privind incapacitatea britanicilor de a avea un impact semnificativ asupra celei mai mari crize din Europa dupa Razboiul Rece, scrie cotidianul New York Times.

"Germania este liderul de necontestat al Europei. Franta este cert subordonata Germaniei, iar Marea Britanie nu-mi amintesc sa fi avut vreodata mai putina influenta", a declarat Charles Grant, director la Centrul pentru Reforma Europeana din Marea Britanie.

Cea mai mare temere este legata de situatia sectorului financiar britanic, un motor vital intr-o perioada de incetinire a cresterii economice si reducere puternica a cheltuielilor guvernamentale. Sectorul fianciar este considerat vulnerabil la reglementarile europene, care pot diminua competitivitatea britanica pe pietele internationale.

In ciuda mizelor uriase, coalitia politica din spatele guvernului condus de premierul David Cameron pare sortita rolului de spectator neputincios, prins intre fortele antieuropene si planurile liderilor europeni pentru o integrare fiscala mai puternica, cu sau fara Marea Britanie.

Cameron a declarat, miercuri, in Parlamentul de la Londra, ca principalul sau obiectiv la Bruxelles este de a "obtine garantii pentru Marea Britanie" si de a proteja "interesele nationale", rezistand unor masuri precum taxa pe tranzactii financiare.

Aceasta retorica centrata pe interesul britanic i-a iritat, insa, pe cei ce decid viitorul Europei, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, intr-o perioada in care acestia fac eforturi de a salva zona euro si de a impune disciplina fiscala statelor din sudul continentului.

"Cameron nu prea are cu ce negocia in Europa. Este clar ca Franta si Germania pot face tot ce vor, iar Marea Britanie poate spune da sau nu, dar nu conteaza pentru ca cele doua tari isi vor pune planurile in aplicare oricum", a afirmat directorul Centrului pentru Politici Britanice la Universitatea din Nottingham, Steven Fielding.

Paradoxul acestor planuri de a consolida fiscal zona euro este ca risca sa creeze diviziuni si mai mari la nivel european, intre tarile care folosesc euro si cele din afara uniunii monetare, scrie NYT. Diviziuni ar putea de asemenea sa apara si in interioriul zonei euro, in functie de stabilitatea si importanta economiei.

Liderii UE se intalnesc joi si vineri la Bruxelles pentru a discuta masuri pentru a redobandi increderea investitorilor in zona euro. Germania si Franta au prezentat inca de luni planuri care vor forma agenda discutiilor, iar acestea vizeaza instituirea unor reguli fiscale mai stricte la nivelul Uniunii, sau cel putin in zona euro.

Citeste si:

Basescu il contrazice pe Sarkozy: "Trebuie sa ramanen uniti 27 de membri in UE, nu 17, ca in zona euro"