De la momentul cand Maduro a anuntat la postul national de televiziune ca a decis retragerea bancnotei, pe motiv ca serveste drept arma pentru speculantii care poarta un "razboi economic" contra tarii sale, in Venezuela oamenii au format cozi in incercarea de a schimba bancnotele in unele mai mici sau de a le preda la banca, potrivit Agerpres.

Mii de magazine s-au inchis din cauza lipsei banilor, iar oamenii s-au vazut obligati sa foloseasca transferurile bancare sau cardurile pentru a efectua aproape toate platile. Multi nu au mai putut cumpara alimente, relateaza sursa citata, iar decizia presedintelui a dus si la proteste de strada.

Furia starnita de aceste insuficiente a dus la aparitia unor conflicte în cel putin sase mari orase, în urma acestora 32 de persoane au fost luate în custodia politiei, iar una a fost ranita. In mai multe zone din tara oamenii au spart magazine, in incercarea de a face rost de alimente.

In Caracas, oamenii au fluturat bancnotele de 100 de bolivari, scandand: ”Sunt inutili”. Acestia au fost atacati de catre politie cu gaze lacrimogene.

Nicolas Maduro declara, la inceputul saptamanii, ca bancnota de 100 de bolivari iese din circulatie "in 72 de ore" pentru ca "grupari criminale au transportat in Columbia 300 de miliarde de bolivari in bancnote de 100" si, prin aceasta decizie, contrabanda va fi combatuta si banii sustrasi vor deveni inutili.

Datele bancii centrale din Venezuela arata ca sunt in circulatie peste 6 miliarde de bancnote de 100 de bolivari, aproape jumatate din numerarul aflat in circulatie. Expertii economici se tem ca retragerea bancnotei va avea un efect pozitiv minim asupra uriaselor probleme economice si politice ale tarii. Adversarii presedintelui Maduro spun ca masura va ruina economia si ca liderul de la Caracas trebuie inlaturat de la putere.