Angelica Vera plănuiește să incinereze rămășițele tatălui său care a murit de cancer la sfârșitul lunii noiembrie. A luat această decizie din cauza costurilor imense ale unei înmormântări tradiționale, datorate hiperinflației galopante, scrie Business Insider, care preia un material Reuters.

Dar crematoriul nu funcționează, din cauză că nu are gaze, care sunt rare și scumpe de când Venzuela a intrat în cea mai gravă criză economică din istoria recentă, deși stă pe cea mai mare rezervă de petrol a lumii.

Angelica nu își poate lăsa tatăl nici la morga spitalului, pentru că fiecare zi în plus costă mai mult decât salariul minim pe economie. Singura variantă posibilă a fost să îngroape trupul tatălui într-un mormânt comun de la marginea cimitirului, acolo unde sunt îngropate de obicei persoanele neidentificate.

Citește și: Cum a ajuns Venezuela din cel mai bogat stat al Americii Latine in haosul de astazi

Tata a murit și eu nu i-am putut face nici măcar o slujbă, pentru că nu am avut posibilitate să fac rost de bani. Ceea ce trăiesc acum venezuelenii este dincolo de demnitatea umană”, spune Angelica.

Decăderea industriei petroliere din Venezuela a dus la o hiperinflație nemaiîntâlnită, cu o creștere a prețurilor fără precedent și cozi imense pentru produsele de minimă necesitate. Iar penuria de gaze naturale face dificilă chiar și despărțirea familiilor de cei dragi.         

Venezuelenii apelează la crematorii, pentru că o înmormântare tradițională este de trei ori mai scumpă decât incinerarea. Dar cererea mare a dus la o lipsă de gaze pentru incinerări.

Zeci de familii trebuie să aștepte până la zece zile pentru a-și putea incinera morții, iar o soluție imediată sunt gropile comune. Această practică este des întâlnită în vestul țării, însă se răspândește rapid și în alte regiuni, din cauza lipsei gazelor.

De asemenea, lipsa metalului și a lemnului pentru sicrie sau a cimentului pentru morminte face înmormântările tradiționale și mai complicate. Așa că unele familii așteaptă până când crematoriile fac rost de gaze, chiar dacă poate dura între o săptămână și zece zile. Dar și așteptarea costă, în condițiile în care inflația anuală se apropie de 1.000.000%.

Citește și: Sumele care salvează vieți. Țara în care nimic nu se rezolvă fără mită

Costul incinerării a crescut cu 108% doar într-o săptămână”, spune Ana Hernandez, care face aranjamentele pentru a-și incinera sora într-un cimitir din Barquisimeto, un oraș din vestul țării.

Gladys Gonzalez, o avocată din Maracaibo, a așteptat patru zile până când a reușit să incinereze trupul mamei sale, care a murit de infecție la stomac, din cauză că nu a găsit antibioticele necesare pentru tratament. “Nimeni nu merită atâta suferință”, spune Gladys, în cimitirul din Maracaibo.

Lipsa medicamentelor, a alimentelor și a bunurilor de primă necesitate este constantă din 2014, de când prețul petrolului s-a prăbușit la nivel international, ceea ce a aruncat în haos țara socialistului Maduro. Aproape 3 milioane de oameni au emigrat din 2015, potrivit Națiunilor Unite.

Pentru situația disperată din țara sa, președintele Nicolas Maduro dă vina pe un “război economic” generat de adversarii săi politici, cu ajutor de la Washington.