Potrivit unui studiu publicat de HSBC Holdings, Elveția, care găzduiește unele dintre cele mai mari bănci și companii din lume, tocmai a fost desemnată locul cel mai bun pentru a trăi și a munci pentru străini. Țara Cantoanelor a făcut un salt uriaș față de clasamentul de anul trecut, când s-a aflat pe locul 8.

Salariul mediu anual în Elveția este de 111.587 dolari, cu 47% mai mare față de pachetul salarial mediu din cele 33 de țări analizate de HSBC. Șapte din 10 expați spun că au mai mulți bani de când au început să muncească în Elveția.

Țara, cunoscută pentru celebele stațiuni pentru ski Zermatt, Verbier sau St. Moritz, a obținut punctajul cel mai mare în ceea ce privește calitatea vieții, însă se pare că nu este locul cel mai bun ca să-ți faci prieteni, aici clasându-se pe locul 24. Pe de altă parte, Elveția este percepută ca fiind o țară extraordinară pentru a crește copii și pentru a întemeia o familie.

Citește și: Românii primesc, de la 1 iunie, drept de liberă circulație în cea mai bogată țară din afara UE. Ce salarii se câștigă și care este costul vieții

Expații caută mai mult decât salarii mari atunci când se mută într-o altă țară. Ei vor și un echilibru bun între viața personală și cea profesională, un mediu general bun pentru creșterea copiilor, siguranță personală, iar Elveția se pare că le oferă pe toate”, a declarat John Goddard, șeful departamentului pentru expați de la HSBC, pentru Bloomberg.

Consiliului Federal din Elveţia a decis să acorde acces liber cetăţenilor români, de la 1 iunie. Dar deși Elveția este a doua cea mai bogată țară din Europa, după Luxemburg, cu un PIB per capita care depășește 80.000 de euro, costul vieții este este unul pe măsura salariilor. Alături de țările nordice, Țara Cantoanelor ocupă, de ani de zile, primele locuri în topul celor mai scumpe țări din lume.

Singapore a căzut pe locul al doilea, după patru ani în vârful clasmentului. Turcia a făcut un salt uriaș, de pe 22 pe locul 7, câștigând foarte mult la capitolele ospitalitate și ușurința cu care expații își găsesc o locuință. Spania, de asemenea, a făcut un salt de nouă locuri, până pe 4, câștigând mult în ultimul an la îmbunătățirea calității vieții și la siguranță personală.

De cealaltă parte, Marea Britanie a căzut 7 locuri, pe locul 27, din cauza incertitudinilor pe care Brexitul le-a adus la nivelul stabilității economice și politice a țării. Regatul Unit este încă perceput ca fiind locul unde expații se împlinesc profesional și evoluează în carieră.

Suedia, de asemenea, a căzut de pe locul 7 pe 20, nivelul ridicat de trai și stabilitatea economică nefiind suficiente pentru a contracara minusurile țării din perspectiva străinilor, respectiv dificultatea de a-și face prieteni sau posibilitatea de a se realiza profesional la adevăratul potential în țara scandinavă.