Conform Istat, industria şi agricultura s-au contractat în perioada aprilie-iunie 2019, în timp ce sectorul serviciilor a înregistrat o uşoară creştere, scrie Agerpres.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca a treia economie a zonei euro să înregistreze un declin de 0,1% în ritm trimestrial şi de 0,2% în ritm anual.

Conform datelor Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul doi din 2019, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale anului.

Guvernul de la Roma se aşteaptă în acest an la un avans al Produsului Intern Brut de 0,2%, după o expansiune de 0,9% în 2018.

"Posibilitatea unui declin al PIB-ului în trimestrul doi din 2019 este relativ ridicată", avertiza luna trecută Gian Carlo Blangiardo, preşedintele Istat, la prezentarea în Parlament a raportului anual "Starea naţiunii".

Pentru acest an, Istat se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,3%, confirmând estimarea publicată de Banca Centrală a Italiei.

"Consumul gospodăriilor, în pofida unei uşoare încetiniri comparativ cu 2018, va reprezenta principala componentă care va susţine economia în trimestrul doi din 2019. Consumul va fi sprijinit de creşterea salariilor şi, într-o măsură limitată, de venitul minim adoptat de Guvern la începutul acestui an", a explicat Blangiardo.

Acesta a avertizat că investiţiile vor scădea semnificativ anul acesta din cauza incertitudinilor persistente privind mediul macroeconomic intern şi extern.

Italia a intrat în recesiune la finele anului trecut, fiind singura țară din UE în această situație, iar în 2019, economia a crescut nesemnificativ.