Chiar dacă la nivel global sau european este un jucător mic, industria IT din Serbia este responsabilă pentru 10% din Produsul Intern Brut, scrie Agerpres.

Exporturile de tehnologie de la începutul acest an se ridică la aproximativ un miliard de euro, comparativ cu aproximativ 900 milioane de euro în 2017, ceea ce pune sectorul IT pe locul al treilea în topul sectoarelor la export după automobile şi agricultură, subliniază ministrul de Finanţe, Sinisa Mali.

Companiile de IT din Serbia produc software pentru diferite industrii, aplicaţii cloud, jocuri online şi teste. De asemenea, gestionează call centere şi centre de suport. Piaţa din Serbia este una competitivă având în vedere că multe ţări se luptă pentru o cotă din banii investiţi de companiile străine de IT.

Sub conducerea premierului Ana Brnabic, un tehnocrat în vârstă de 42 de ani cu experienţă în promovarea antreprenoriatului, Serbia a început să îşi extindă sprijinul oferit start-upurilor şi să atragă multinaţionale care să demareze operaţiuni în Serbia. În cadrul strategiei sale, Serbia atrage investitorii străini cu mâna sa de lucru ieftină precum şi cu subvenţii de până la 10.000 de euro per angajat.

"Tehnologia informaţiei şi agenda digitală sunt viitorul economiei noastre. Trebuie să continuăm să pregătim cât mai mulţi oameni posibil să lucreze în acest sector", a apreciat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

O serie de mari companii din industria IT precum Microsoft, IBM şi Intel fie şi-au deschis centre de dezvoltare în Serbia fie au încheiat contracte de outsourcing cu firmele locale, oferind salarii care sunt de peste trei ori mai mari decât salariul mediu lunar de 420 de euro.

Cu toate acestea, firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers a avertizat că Serbia trebuie să rezolva problema creată de plecarea peste hotare a tinerilor talentaţi, să stimuleze inovaţia şi să îmbunătăţească cadrul de reglementare, competenţele digitale şi sistemul de educaţie învechit. Sute de mii de tineri educaţi au plecat din Serbia după 2000 iar exodul continuă şi în prezent într-un ritm mediu de 30.000 de tineri pe an, în special în Uniunea Europeană.

Economia Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 4% în acest an, potrivit Băncii Centrale, în creştere faţă de 2% în 2017. Exporturile nete de servicii au crescut cu 23,2% în prima jumătate a anului, stimulate de servicii de IT şi comunicaţii precum şi de servicii de business.

"Industria internă de IT poate nu doar direct dar şi indirect, prin legăturile cu industria, poate avea o contribuţie semnificativă la creşterea economică", a subliniat analistul Sasa Djogovic.

Potrivit cifrelor oficiale, în anul 2017 erau peste 2.000 de firme în sectorul de tehnologie din Serbia, în creştere faţă de 700 în 2006, iar veniturile s-au dublat până la 1,5 miliarde euro.

Deşi PwC se aşteaptă ca sectorul de tehnologie din Serbia să continue să crească cu peste 20% pe an, expansiunea este limitată de lipsa de personal calificat. Universităţile pregătesc ingineri dar se estimează că ţara vecină are nevoie de un număr suplimentar de cel puţin 15.000 ingineri dacă vrea să îşi îndeplinească ambiţia de a fi mai mult decât un centru ieftin de outsourcing.

Pentru a remedia problema, Guvernul de la Belgrad a alocat 65 milioane de euro pentru centre de ştiinţă şi tehnologie şi de asemenea intenţionează să investească 70 milioane euro în noi computere şi conexiuni la internet în şcoli. În plus, cursurile de programare software au devenit obligatorii în şcolile primare.