Contractarea economiei vine după ce lira turcească s-a depreciat cu 30% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut, transmite BBC, preluat de Agerpres.

PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele trei luni, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Sectorul construcţiilor, care a beneficiat mult timp boom-ul creditării din Turcia, s-a contractat cu 8,7% în trimestrul patru din 2018, în timp ce în industrie s-a înregistrat un declin de 6,4%.

Cheltuielile de consum au scăzut cu aproximativ 9%, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii.

Ministerul Muncii de la Ankara a anunțat, la finele anului trecut, că Turcia majorează salariul minim lunar cu 26%, la 2.020 lire turceşti (381 dolari), pentru a compensa deprecierea monedei naţionale.

De asemenea, oficialii turci s-au angajat să adopte măsuri fiscale şi monetare pentru a stimula economia şi a evita recesiunea prelungită, pe fondul declinului încrederii consumatorilor, a volatilităţii de pe piaţa financiară şi a temerilor legate de exporturi.

Guvernul de la Ankara speră că avansul salariului minim va duce la creşterea remuneraţiei în majoritatea sectoarelor economiei, permiţând gospodăriilor să-şi majoreze cheltuielilor, ceea ce va sprijini expansiunea PIB-ului.

Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.