Site-ul eQuip va oferi un magazin online pentru hardware militar, iar in viitor poate si pentru echipament utilizat in operatiunile NATO din Afganistan, a declarat un oficial pentru jurnalisti, sub protectia anonimatului.

"Ne asteptam sa existe un oarecare surplus de echipament adus (din Afganistan), care ar putea sa devina accesibil pe eQuip", a declarat oficialul. Pana la 200.000 de vehicule si containere cu echipament militar urmeaza sa fie retrase in urmatorii cativa ani din aceasta zona de razboi.

Oficialul citat a anuntat totodata ca site-ul eQuip urmeaza sa fie operational in cateva luni, noteaza Mediafax.

Unele guverne occidentale au fost deja nevoite sa vanda echipament militar din cauza unor taieri la bugetul Apararii.

Marea Britanie a ajuns la un acord cu privire la un contract in valoare de 141 de milioane de euro, in 2011, in vederea vanzarii a 72 de avioane de tip Harrier catre US Marine Corps, care le va utiliza ca piese de rezerva. De asemenea, Romania ar planui, potrivit unor informatii recente, sa cumpere avioane de lupta de tip F-16 de la Portugalia.

Ministrii Apararii din statele membre UE se intalnesc luni la Bruxelles pentru a discuta despre modalitati de intensificare a cooperarii in domeniul apararii, intr-un efort de reducere a costurilor. Se asteapta ca ei sa adopte un nou cod de conduita, care va aseza schimbul de capabilitati intre diverse tari UE in centrul planificarii militare europene.