"Prin acordul unanim privind planul de impozitare a companiilor globale am făcut un mare pas înainte. Acesta este un semnal pozitiv şi sunt sigur că până în vara lui 2021 vom putea ajunge la un acord final privind acest plan de reformă", a afirmat oficialul german, potrivit Agerpres.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului în care multinaţionalele din sectorul digital ar trebui taxate.

Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi. În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de locul unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Dar recesiunea cauzată de pandemia de coronavirus (COVID-19) cu care se confruntă multe state dezvoltate sporeşte dubiile că se va reuşi să se ajungă anul acesta la un acord între cele peste 130 de ţări care au convenit să negocieze, sub auspiciile OECD, un plan pentru a putea taxa multinaţionalele din sectorul digital.

Scholz a explicat că obiectivul principal al oricărui acord va fi ca ţările să se asigure că giganţii din domeniul digital, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook, vor fi făcuţi să plătească suficiente impozite.

Anul trecut, SUA au anunţat că au decis să îşi suspende participarea la aceste discuţii în cadrul OECD.