Cercetarea publicata in revista Nature arata ca, la nivel global, clima este mult mai afectata de emisiile de dioxid de carbon decat se credea pana in prezent. 

De asemenea, prin intermediul acestui studiu s-ar putea rezolva si unul dintre misterele in ceea ce priveste sensibilitatea climei - rolul formarii norilor si daca acesta are un efect pozitiv sau negativ asupra incalzirii globale.  Cercetatorii considera in acest moment ca modelele climatice existente supraestimeaza nivelul de nori care protejeaza atmosfera de supraincalzire.  Studiul sugereaza ca se formeaza mai putini nori atunci cand planeta se incalzeste, motiv pentru care mai putine raze ale soarelui sunt reflectate inapoi in spatiu, conducand la ridicarea temperaturilor pe Pamant. 

Profesorul Steven Sherwood, de la University of New South Wales, a declarat pentru The Guardian ca o asa crestere a temperaturilor ar fi nu doar un fenomen periculos, ci chiar "catastrofal". 

Cercetatorii avertizeaza ca asta ar duce la seceta si ar face viata dificila la tropice. De asemenea, s-ar putea topi calota glaciara din Groenlanda si o mare parte din stratul de gheata din Antarctica. 

"Cresteri ale temperaturilor medii globale de o asemenea anvergura ar avea un impact profund asupra lumii si a economiilor multor tari, daca nu incepem de urgenta reducerea emisiilor" de dioxid de carbon, avertizeaza Steven Sherwood.