Intr-un cartier al Atenei lovit de criza, Laura ne arata cum salonul ei de coafura a ramas singura afacere vie din zona. A fost nevoita sa renunte la toti angajatii, asa ca incasarile i-au scazut dramatic. Fara banii de altadata, familia ei a strans cureaua cat a putut.

"Ne-am rezumat la strictul necesar. Nu mai putem iesi, nu ne mai putem permite un concediu de doi ani de zile", povesteste Laura Ziolcovschi.

Nu doar grija zilei de maine ii macina pe romanii din Grecia. La Atena, rata criminalitatii a atins cote alaramante. "Aici, la banca, avem jafuri in fiecare zi. Te duci dumneata, iti scoti bani din banca, te urmareste, iti da in cap si ti-a luat banii", relateaza romanca.

Sotul Laurei este politist, iar salariul lui a scazut de la 1.900 la 1.200 de euro pe luna. Au insa alte beneficii: copiii lor pot pleca trei saptamani in tabere platite de stat, iar famiile isi pot face cumparaturile in magazine speciale unde preturile sunt mai mici.

Mergem si in centrul capitalei elene, la o taverna, unde il gasim pe Mihai, ospatar de ani buni. 3.000 de euro castiga inaintea crizei. Acum abia daca mai ia jumatate. De frica sa nu ramana sarac lipit, Mihai si-a retras si ultimul eurocent din bancile de la Atena. "Mi-am retras si banii sunt in tara la ora asta. Nu mai aveam incredere la un moment dat. Nu aveam incredere ce se intampla cu banii mei", povesteste el.

Din 2009, incoace grecii au scos 72 de miliarde de euro din banci, iar acum, inaintea scrutinului, au ajuns la 700 de milioane de euro pe zi.

Matei este reprezentantul tinerei generatii. Studiaza la Universitatea Politehnica din Atena si spune ca, in ciuda crizei, in Grecia se traieste in continuare mai bine ca in Romania.

"Totusi, e mai bine ca in Romania", spune si Paul, somer in Grecia. Iar binele invocat se traduce in ajutorul de somaj de 500 de euro, pe care il primesc lunar.