Intr-o conferinta de presa comuna adesea tensionata, Merkel si-a exprimat indoiala cu privire la interpretarea data de Orban democratiei. "Sincer, nu inteleg ce inseamna iliberal atunci cand este vorba despre democratie", a declarat ea, referindu-se la discursul lui Orban de anul trecut in care spunea ca va face din Ungaria un stat "iliberal" si oferea ca exemplu Rusia si Turcia.

Dar Orban i-a raspuns ca "nu toate democratiile trebuie sa fie liberale". "Cei care afirma ca democratia este neaparat liberala incearca sa puna o scoala de gandire deasupra alteia si nu putem admite asta", a adaugat el.

Merkel a criticat de asemenea felul in care premierul ungar ii trateaza pe cei care au opinii diferite, afirmand ca societatile se dezvolta prin dialog. "Este foarte important intr-o democratie, inclusiv cand cineva are o mare majoritate, sa se recunoasca rolul opozitiei, societatii civile si presei", a subliniat cancelarul german.

Vizita lui Merkel este considerata un efort de a consolida relatiile cu Ungaria, pe fondul incercarilor lui Orban de a se apropia de presedintele rus Vladimir Putin, care urmeaza sa vina la Budapesta la 17 februarie.

De altfel, Merkel a facut presiuni asupra lui Orban pe tema Rusiei, pentru a se asigura ca Ungaria sustine in continuare sanctiunile Uniunii Europene impotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Ea a amintit ca Ungaria nu este singurul stat UE care depinde de gazul rusesc. Cancelarul a subliniat insa ca Germania nu va oferi armament Ucrainei, in cadrul conflictului sau cu separatistii prorusi.

Orban, desi a sustinut sanctiunile, a criticat impactul lor economicasupra statelor UE, afirmand anul trecut ca Europa "s-a impuscat singura in picior".