Actiunile din Tokyo si Sydney au inregistrat cele mai mari scaderi, dupa ce indicele american S&P 500 a scazut miercuri cel mai mult dupa luna septembrie. Alte active au avut o evolutie mai calma, dupa scaderile ample de miercuri, chiar daca la haosul de la Washington s-a adaugat si o criza politica din Brazilia.

”Piata s-a trezit la viata odata cu dinamica volatilitatii, care va fi salutata, fara indoiala, de traderii interesati de plasamente pe termen scurt”, a declarat Chris Weston, analist sef la IG Markets in Melbourne.

Un indice al volatilitatii actiunilor americane a crescut cel mai mult dupa referendumul britanicilor din iunie anul trecut pentru iesirea din Uniunea Europeana. Wall Street a inceput sa reactioneze, in conditiile in care turbulentele din jurul lui Trump risca sa ii deturneze agenda politica care a contribuit la cresterea actiunilor la nivel global la niveluri record, cel mai recent marti.

Dolarul si-a revenit usor, dupa ce fostul director al FBI Robert Mueller a fost numit procuror special pentru a investiga eforturile Rusiei de a influenta alegerile din 2016.

Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0,8%, cel mai mult dupa 6 aprilie. Indicele japonez Topix a coborat cu 1,3%, in timp ce indicele volatilitatii pentru actiunile incluse in media Nikkei 225 a urcat cu 7,7%.

In Australia, indicele S&P/ASX 200 a pierdut 0,8%, iar indicele sud-coreean Kospi a scazut cu 0,3%.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scazut cu 0,3%, iar Hang Seng China Enterprises cu 0,8%.

In SUA, indicele S&P 500 a scazut miercuri cu 1,8%, consemnand cea mai slaba evolutie dupa 9 septembrie. Dow Jones Industrial Average a pierdut aproape 373 de puncte, in timp ce indicele Nasdaq Composite a scazut cu 2,6%, cel mai mult dupa 24 iunie.

Actiunile europene au inceput de asemenea tranzactiile de joi in scadere, din cauza tensiunilor politice de la Washington.

Indicele pan-european Stoxx 600 este in declin cu 0,4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,3%, iar indicele britanic FTSE 100 cu 0,5%, continuand evolutia negativa de miercuri, in urma informatiilor ca presedintele american Donald Trump a intervenit intr-o investigatie a FBI, aparute dupa o saptamana de alte dezvaluiri.

Cele mai mari scaderi sunt in sectoarele financiar si al resurselor naturale, care au fost principalele beneficiare ale cresterilor produse dupa alegerea lui Trump in functia de presedinte, in noiembrie anul trecut.

Indicele Bloomberg al dolarului a urcat cu 0,2%, dupa o scadere de 0,5% inregistrata miercuri, la cel mai redus nivel dupa 8 noiembrie. Peso-ul mexican a condus scaderile monedelor emergente, cu un declin de 1%.

Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani a urcat cu 0,02 puncte, dupa o scadere de 0,1 puncte miercuri, la 2,23%, cel mai scazut nivel atins din 19 aprilie.

Pretul aurului a scazut cu 0,2%, la 1.258,33 dolari uncia, dupa cea mai mare crestere consemnata intr-o singura zi dupa votul pro-Brexit al britanicilor.

Stocurile de titei din SUA au scazut saptamana trecuta cu 1,75 milioane de barili, la 520,8 milioane de barili, fata de un nivel record de 535,5 milioane de barili la sfarsitul lunii martie. Productia de petrol a SUA a scazut la 9,3 milioane de barili pe zi, potrivit datelor publicate miercuri de Agentia Internationala pentru Energie.

Preturile petrolului scad, direct influentate de turbulentele politice din SUA

Preturile petrolului sunt in scadere, joi, incepand sa fie influentate de turbulentele politice din jurul presedintelui american Donald Trump, chiar daca au aparut semne ca productia de titei a Satelor Unite incepe sa scada.

Bursele au scazut la nivel mondial, investitorii renuntand la activele riscante din cauza celei mai grave crize traversate de Trump in mandatul sau.

Criza politica americana anuleaza efectul pozitiv al declinului stocurilor de titei ale SUA, pentru a sasea saptamana consecutiv, si a productiei de petrol a SUA pentru prima oara in ultimele 13 saptamani, punand capat celei mai lungi serii de cresteri de dupa 2012.

Investitorii sunt agitati de incertitudinile politice, pe fondul ingrijorarilor in crestere legate de soliditatea economiei mondiale. Pe piata petrolului, Rusia si Arabia Saudita au anuntat in aceasta saptamana ca sunt pentru prelungirea acordului OPEC si al altor producatori de a prelungi acordul de limitare a productiei pana in martie 2018.

Preturile petrolului au scazut de cand au atins un maxim al ultimelor 19 luni, in februarie, din cauza speculatiilor ca productia mare din SUA le va contracara eforturile.

”Turbulentele din jurul lui Trump ar putea sa isi puna amprenta asupra pietei petrolului”, a declarat Min Byungkyu, analist la Yuanta Securities Korea in Seul.

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare in iunie, a scazut cu pana la 29 de centi, la 48,78 dolari pe baril, fiind cotat ulterior la 48,96 dolari pe baril la bursa din New York. Cotatia a urcat miercuri cu 41 de denti, la 49,07 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 28 aprilie.

Cotatia petrolului Brent, cu livrare in iulie, a scazut cu 13 centi, la 52,08 dolari pe barili, la bursa din Londra. Contractele au avansat miercuri cu 56 de centi, respectiv cu 1,1%, la 52,21 dolari pe baril.

Cei mai bogati 500 de oameni din lume au pierdut 35 de miliarde de dolari

Cei mai bogati 500 de oameni din lume au pierdut miercuri, la burse, 35 de miliarde de dolari, din cauza controverselor politice legate de presedintele american Donald Trump, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 86,8 miliarde de dolari, a pierdut 1 miliard de dolari din cauza unui declin de 2,8% sl actiunilor Microsoft, cel mai amplu din aproape un an.

Co-fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, care s-a apropiat la mai putin de 4 miliarde de dolari de averea lui Gates, a coborat pe pozitia a treia, dupa ce a pierdut 1,7 miliarde de dolari din cauza scaderii cotatiei actiunilor retailerului online cu 2,2%.

Magnatul spaniol Amancio Ortega a pierdut 355 de milioane de dolari, incheind ziua de miercuri pe pozitia secunda in topul miliardarilor, cu 83,2 miliarde de dolari.

Cel mai afectat a fost fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a carui avere a scazut cu 2 miliarde de dolari, in urma declinului actiunilor cu 3,3%.

Zuckerberg este al cincilea cel mai bogat om din lume, cu 62,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

Trump, primul miliardar care a ajuns presedintele SUA, are o avere neta de 3 miliarde de dolari si nu figureaza in indicele Bloomberg, in care sunt inclusi 500 de miliardari. Acestia au o avere neta cumulata de 4.900 de miliarde de dolari, care in 2017 a crescut cu 455 de miliarde de dolari.