"Dl. Mramor nu a comis nicio eroare in exercitarea atributiilor sale. Dimpotriva, el a adus servicii imense Sloveniei si plecarea sa ar afecta interesele tarii", a subliniat seful guvernului, la Ljubljana.  

Declarat in urma cu doua saptamani "cel mai bun dintre ministrii de finante din Europa 2016" de revista The Banker Magazine, filiala a Financial Times, Dusan Mramor (62 de ani) este unul dintre oamenii de baza ai guvernului social-liberal condus de premierul Cerar din septembrie 2014.  

El si-a prezentat demisia luni, estimand ca a "pierdut increderea publicului" dupa ce fusese acuzat de presa ca ar fi validat plata unor indemnizatii necuvenite, inclusiv in profitul sau, in timp ce era decan al Facultatii de Economie din Ljubljana, intre anii 2008-2013.  

Premierul Miro Cerar a dat asigurari totusi ca aceasta nu afecteaza "contributia semnificativa" a ministrului Mramor la restabilizarea finantelor publice slovene.  

Aceasta mica tara, cu 2 milioane de locuitori, fusese afectata grav de recesiune in 2013, evitand in extremis recurgerea la un plan de sustinere european din cauza dificultatilor inregistrate in sectorul sau bancar.  

Datorita masurilor luate de Mramor, Slovenia a afisat din nou in 2015 o rata de crestere de 2,7 % si si-a readus deficitul public sub 3 % din PIB, a amintit premierul Cerar, subliniind ca "munca trebuie continuata".  

Ministrul Mramor s-a angajat sa ramburseze suma de 45.000 de euro pe care o percepuse ilegal, a adaugat seful guvernului.