Cu o bagheta in mana, cu basca pe cap, purtand o esarfa rosie si imbracat in tricou marinaresc, Barack Obama prezinta toate atributele unui francez. John Boehner este imbracat in costum bavarez. In spatele lor, drapelul european este arborat pe Capitoliu.

"America devine europeana. Un sistem defectuos, un acord jalnic si nicio solutie...", titreaza influentul saptamanal britanic dedicat lumii afacerilor, citat de Mediafax.

Dupa cateva saptamani de negocieri dure intre democrati si republicani, Congresul american a adoptat marti seara o lege prin care masurile de austeritate ale "fiscal cliff" sunt evitate, dar se profileaza noi dispute in privinta taierilor bugetare, amanate de doua luni, si ridicarea plafonului datoriei.

In editorial, The Economist ironizeaza "asemanarile tulburatoare intre proasta gestiune bugetara de la Washington si haosul din zona euro". "In cursul ultimilor trei ani, liderii americani au privit la gestiunea crizei in zona euro cu un dispret abia disimulat (...) Criticile sale au fost corecte, dar, pe viitor, cei care le-au facut ar trebui sa vada barna din ochii lor", critica saptamanalul financiar britanic.

"Lucrul cel mai trist al acordului din aceasta saptamana este ca Obama si Boehner par sa ignore pagubele mari pe care spiritul lor partizan le face tarii", continua saptamanalul. "De ce tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa aiba incredere in leadershipul american cand (tara) pare incapabila sa isi rezolve problemele acasa?", se intreaba publicatia.

"Esuand inca o data in rezolvarea problemei bugetare fundamentale a Americii, (Obama) si liderii republicani construiesc Bruxellesul pe Potomac", fluviul care traverseaza Washingtonul, concluzioneaza The Economist.

Pe site-ul The Economist gasiti coperta cu cei doi ironizati.