Washingtonul este ingrijorat ca, daca UE, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) nu vor acorda Greciei urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, situatia ar degenera, iar statul ar iesi imediat din zona euro, cu putin timp inaintea alegerilor din SUA, relateaza cotidianul britanic The Independent.

Oficialii administratiei americane cer guvernelor din zona euro sa amane masuri drastice pana dupa alegeri, ingrijorati ca turbulentele care ar rezulta pe pietele financiare ar putea pune in pericol sansele presedintelui Barack Obama de a fi reales, potrivit surselor citate.

Potrivit informatiilor obtinute de The Independent, liderii europeni par sa rezoneze cu rationamentul Casei Albe, deoarece se tem ca Mitt Romney, contracandidatul republican al lui Obama, ar fi un presedinte mai "izolationist", din cauza presiunilor exercitate in Congres de catre Partidul Republican, scrie Mediafax.

Obama a discutat miercuri situatia din zona euro intr-o conferina telefonica cu premierul britanic David Cameron, iar cei doi au salutat declaratiile facute la inceputul lunii august de presedintele BCE Mario Draghi, care a spus ca va face tot ceea ce va fi necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro si a prezentat un plan agresiv de solutionare a crizei.

Sursele citate au mai afirmat ca Marea Britanie a facut presiuni la adresa Germaniei pentru a se asigura ca, daca inspectorii institutiilor financiare internationale vor recomanda sistarea finantarii externe catre Grecia, Italia si Spania vor fi protejate de consecinte.

Oficialii UE, FMI si BCE vor reveni la Atena la inceputul lunii septembrie pentru finalizarea raportului privind situatia economica si financiara a Greciei. Programat pentru mijlocul lunii septembrie, raportul va fi utilizat de ministrii Finantelor din zona euro, care vor decide in luna octombrie daca Grecia va primi urmatoarea transa, de 31 miliarde de euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde de euro aflat in derulare.