"Cred, cu toată fiinţa mea, că drumul pe care l-am urmat este cel mai bun pentru ţara mea", a declarat May, afirmând că acţionează în interesul naţional şi va continua să o facă, după ce s-a confruntat în cursul zilei cu demisia a patru membri ai guvernului său şi cu o iniţiativă de organizare a unui vot de neîncredere din partea deputaţilor conservatori, nemulţumiţi în special de modul în care a fost reglementată problema frontierei irlandeze.

Theresa May a subliniat că "a conduce înseamnă a lua deciziile bune, nu deciziile uşoare".

Premierul britanic a exclus totodată organizarea, la iniţiativa sa, a unui al doilea referendum asupra Brexit. "În ceea ce mă priveşte, nu va exista un al doilea referendum", a precizat May.

Lira sterlină a scăzut faţă de dolar şi euro

Lira sterlină a scăzut joi cu aproape 2% faţă dolar şi euro, înregistrând cel mai amplu declin zilnic din octombrie 2016, după ce demisiile mai multor miniştri din cabinetul condus de premierul Theresa May au reaprins temerile privind o ieşire haotică a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Scăderile înregistrate joi pe piaţa financiară britanică, provocate de temerile că acordul pentru Brexit negociat de May va fi respins, sunt cele mai puternice după cele consemnate în urma referendumului din 2016, scrie News.ro.

Acţiunile britanice au scăzut, iat titlurile băncii de stat RBS au coborât cu 9,1%, acesta fiind cel mai accentuat declin după cel înregistrat la referendum.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice au scăzut, iar cel al titlurilor cu scadenţă de cinci ani a înregistrat cel mai mare declin după august 2016.

Deprecierea lirei s-a atenuat în urma angajamentului premierului May de a lupta pentru aprobarea acordului convenit cu UE.

Lira a scăzut cu 1,9%, la 1,2737 dolari pe unitate, cel mai amplu declin din octombrie 2016, iar faţă de euro s-a depreciat cu 2,1%, la 88,87 pence pe unitate.