Nemtii au legalizat prostitutia in anul 2000. Practica a luat un avant spectaculos incepand din acel moment. In prezent, in Germania sunt inregistrate aproximativ 3.000 de localuri dedicate acestei activitati, dintre care 500 numai in Berlin.

Un site din Germania, The Local, a intervievat un barbat de 39 de ani din Florida cu privire la obiceiul sau de a vizita aceste locuri. Acesta spune ca initial a vizitat prima oara Germania cand avea 20 de ani, pentru ca era interesat de cultura ei automobilistica si de istoria tarii, dar ca de atunci se tot intoarce de trei ori pe an, pentru ca prostitutia este legala si atat de ieftina, comparand piata germana cu lantul unui magazin de reduceri. “In SUA exista riscul sa fii arestat, dar aici nu. Si este ieftin. Germania este un fel de magazin Aldi al prostituatelor. 20 de minute cu o femeie in Frankfurt cost doar 20 de dolari, iar timpul e mai mult decat suficient”, recunoaste barbatul.

Acesta ar putea fi si motivul pentru care se estimeaza ca peste un milion de persoane platesc pentru sex, in fiecare zi, in Germania.

"Sex - made in Germany"

Unul dintre argumentele clasice pentru legalizarea prostitutiei este faptul ca recunoasterea si reglementarea celei mai vechi meserii din lume ar imbunatati conditiile de lucru din acest domeniu. Cu toate acestea, ultimele rapoarte arata legalizarea prostitutiei in Germania drept un esec, noteaza Time.

In mai, Der Spiege l  a publicat o serie de articole in care descria conditiile cumplite pe care le indura prostituatele din Germania, unele dintre ele marturisind chiar ca au ajuns in tara impotriva vointei lor. Cel mai adesea, povestile sunt ale unor tinere venite din Romania si Bulgaria, care au fost pacalite sa munceasca in Germania. Odata ajunse aici, ele sunt obligate sa intretina raporturi sexuale cu zeci de barbati pe zi. Pentru 49 de euro, clientii pot sa beneficieze de toata gama de servicii, in limita unei perioade de timp stabilite initial. Femeile mai povestesc cum clientii obisnuiesc sa consume droguri inainte, pentru a-si imbunatati performantele din pat si a profita pe deplin de experienta. In schimb, practicantele primesc sume mizere si nu li se permite sa paraseasca localurile respective. In timpul pauzelor, si asa rare, impart o camera cu alte prostituate, unde exista un singur pat si niciun fel de mobila.

La inceputul lui iunie, un documentar difuzat pe postul public de televiziune nemtesc ARD, denumit "Sex - made in Germany", arata fata ascunsa a acestor bordeluri. Filmul a fost realizat cu camera ascunsa si se bazeaza pe inregistrari efectuate pe o perioada de doi ani. “Sexul este mai ieftin aici decat in oricare alta parte”, spune proprietarul unei case de toleranta din tara. “Germania este cel mai mare bordel din Europa, fara discutie”, sustine si un client danez, citat de Die Welt.

O industrie care atrage clienti din intreaga lume

Prostitutia din Germania a atras vizitatori din intreaga lume. Tur operatorii specializati rezerva de ani de zile calatorii in tara pentru turismul sexual. Cei mai multi clienti vin din Asia, Orientul Mijlociu si America de Nord. Si de ce tot mai multi barbati si bani ajung in tara, exclusiv pentru aceste practici, tot mai multe fete se muta aici, in speranta unui trai mai bun. Drept consecinta, concurenta a facut ca preturile sa scada foarte mult.

“Pretul pentru un contact sexual normal si unul oral obisnuia sa fie de 40 de euro in Geestemunder Strasse. Ulterior, mai multe femei s-au mutat in Cologne si, din cauza ca sunt foarte multe, au coborat de tot pretul, ca sa castige ceva, oricat. Bulgaroaicele si romancele cer uneori mai putin de 10 euro. O femeie de aici ar face-o chiar si pentru un Big Mac”, spune Alia, o prostituata de 23 de ani care lucreaza in Cologne, citata de Der Spiegel.

Desi exista multe persoane care critica felul in care functioneaza prostitutia in Germania, la fel de mare este numarul celor care afirma ca situatia prezenta este totusi mai buna decat cea din trecut. “Prostitutia este inca stigmatizata in societate, iar asta nu s-a schimbat in ultimii ani de cand legea a fost pusa in aplicare. Dar tocmai legea asta le ajuta pe prostituate sa-si intareasca pozitia si ii asigura atat pe barbati, cat si pe femei, ca sunt mai bine protejati”, explica Monika Lazar, purtatoare de cuvant pe problemele femeilor la Alliance 90, citata de The Guardian.

Masini de distractie-n “masa”. Mai dotate ca un Mercedes si mai puternice decat un tanc. Duminica la ProMotor, de la 10.00 pe Sport.ro.