Clasamentul a fost realizat în condiţiile în care, în 2018, JPMorgan Chase & Co. şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă, în timp ce Deutsche Bank AG a pierdut teren pe ambele pieţe în încercarea de a-și restructura afacerile.

Cota controlată de JPMorgan pe piaţa veniturilor fixe a crescut cu 1,4% în 2018, până la 17,1%, banca americană fiind lider mondial pe această piaţă evaluată la 77 miliarde dolari.

De asemenea, pe piaţa tranzacţiilor cu acţiuni, evaluată la 53 miliarde dolari, cota JPMorgan a crescut cu 1% în 2018, până la 13,2%. În acest caz, JPMorgan este devansată de Morgan Stanley, care deţine o cotă de piaţă de 16,7%, şi Glodman Sachs, cu o cotă de piaţă de 14,2%.

În cazul veniturilor fixe, "plăcinta" împărţită de toate băncile au scăzut cu 6% în 2018 comparativ cu 2017, dar în cazul tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 14%.

În 2017, băncile europene au reuşit să recupereze o parte din decalajul care le separă de rivalele americane, dar în 2018 nu au putut menţine această tendinţă, în principal din cauza mediului dificil de tranzacţionare din a doua jumătate a anului trecut.

Majoritatea marilor bănci europene au demarat programe de restructurare care au dus la pierderea unor angajaţi talentaţi şi a unor clienţi. Presiunile de reducere a costurilor sunt mai intense deoarece dobânzile au rămas negative, ceea ce a afectat marjele iar pieţele financiare au rămas fragmentate.

Grupul bancar elveţian Credit Suisse Group AG a pierdut cel mai mult teren pe piaţa de equities trading, coborând pe lozul 10 de pe locul 7 în 2017. Urmează Deutsche Bank, care a căzut pe locul 11 de pe locul 9. Pe piaţa tranzacţiilor cu bonduri, BNP Paribas SA a pierdut cele mai multe poziţii.

Împreună, cele mai mari cinci bănci americane de investiţii au controlat anul trecut 58% din veniturile din tranzacţii, în creştere faţă de 46% în 2010. În schimb, cota de piaţă a celor mai mari nouă firme europene a scăzut la 36% de la 50%.