Studiul, realizat pe baza unei analize cost-castig si teoriei jocului, arata ca investitorii percep o probabilitate prea scazuta ca una sau mai multe tari sa iasa in mod voluntar din zona euro.

Italia, a treia mare economie din zona euro, ar avea o sansa mai mare decat alte state sa plece "in mod ordonat" si ar castiga la capitolele competitivitate economica, crestere si balanta financiar-fiscala, releva analiza.

Pe de alta parte, Germaniei i-ar fi cel mai usor sa iasa din zona euro, insa are cele mai putine motive sa ia o astfel de decizie. S-ar confrunta cu o crestere economica mai slaba, probabil majorarea costurilor de finantare si inrautatirea situatiei financiare.

Austria, Finlanda si Belgia au de asemenea putine argumente sa plece din eurozona.

Dintre statele aflate in dificultate, Spania are cele mai putine motive sa se indrepte intr-o astfel de directie, noteaza analistii Merrill Lynch.

Analiza ia in calcul criterii precum impactul iesirii din zona euro asupra cresterii economice, dobanzilor si balantei fiscale.

Totodata, raportul releva ca Germania nu ar dispune de resursele necesare pentru a convinge sa ramana in uniunea monetara o Italie hotarata sa plece. Din moment ce Italia are cele mai multe motive sa iasa din zona euro, costul financiar ar fi prea ridicat pentru Germania, iar italienii ar fi chiar mai reticenti decat grecii sa accepte conditiile presupuse de acceptarea "spagii".